Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

czerwona kapusta na zimę

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta czerwona 2 główki
cebula 4 szt
jabłka 4 szt
woda 3 l
ocet 250 ml
cukier 250 g
sól 30 g
olej 8 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: czerwona kapusta na zimę

Kapusty pokroić na 4 części i poszatkować. Cebule pokroić w kostkę. Jabłka obrać, wykroić z nich twarde części i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki włożyć do garnka i dodać do nich wodę, ocet, cukier, sól i olej. Przemieszać i postawić na kuchenkę. Zagotować, zmniejszyć gaz i pozostawić na średnim ogniu na 10 minut. Po tym czasie zdjąć z ognia i jeszcze gorącą kapustę przełożyć do słoików. Kapustę w słoikach docisnąć łyżką i gdy będzie już nałożona uzupełnić zalewą, w której kapusta była gotowana. Słoiki w miejscu gdzie będą nakrętki dokładnie oczyścić i osuszyć. Nakrętki również osuszyć. Słoiki mocno zakręcić. Na dno garnka położyć ściereczkę i włożyć słoiki. Zalać zimną wodą do 3/4 wysokości słoików. Pasteryzować 10minut. Po pasteryzacji wyjąć słoiki z garnka i położyć na blacie, wyłożonym ściereczką nakrętkami do dołu. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak