Czerwona fasolka w sosie pomidorowym z wędlinami.

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • boczek wędzony

    150 g
  • kiełbasa wiejska

    100 g
  • cebula biała

    2 sztuki
  • czosnek

    2 ząbki
  • koncentrat pomidorowy

    190 g
  • olej

  • woda letnia

    0,5 l
  • Majeranek suszony Prymat

  • sól

  • wędlina

    200 g
  • fasola

    450 g
  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Czerwona fasolka w sosie pomidorowym z wędlinami. foto
Fasolę przełożyłam do garnka i zalałam na noc wodą.Drugiego dnia odlałam wodę,a fasolę ponownie zalałam świeżą wodą i ugotowałam.
W międzyczasie jak fasola się gotowała pokroiłam cebulę i wędliny w kostkę,a czosnek drobno posiekałam.Na patelni rozgrzałam olej i wrzuciłam do niego cebulę z czosnkiem.Po chwili,jak cebula z czosnkiem się nieco zeszkliły dodałam do nich wędliny.Wszystko podsmażałam przez jakiś czas aż do zrumienienia na niedużym płomieniu od czasu do czasu mieszając.
Krok 2 - Czerwona fasolka w sosie pomidorowym z wędlinami. foto
Ugotowaną i odcedzoną fasolę przełożyłam do czystego,pustego garnka.Koncentrat pomidorowy rozmieszałam w 0,5 l ciepłej wody i zalałam tą mieszaniną fasolkę w garnku.Do fasoli w pomidorowym sosie dodałam podsmażoną z czosnkiem i cebulą wędlinę.
Krok 3 - Czerwona fasolka w sosie pomidorowym z wędlinami. foto
Zamieszałam zawartość garnka i całość obsypałam solidną dawką majeranku.Ponownie przemieszałam potrawę.Garnek nastawiłam na moment na gotowanie,w trakcie podgrzewania całości na bardzo małym ogniu doprawiłam fasolkę z wędlinami w pomidorowym sosie solą i pieprzem do smaku.
Potrawa jest bardzo sycąca,wystarczy nieduża miseczka,aby się najeść,zaspokoić głód.Danie jest też rozgrzewające,to naprawdę dobra propozycja na wartościowy,solidny obiad w chłodny,jesienny dzień.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Alex_M 13.10.2013 12:08
lubię taką :)
Cranberry 06.10.2013 19:52
Fajny pomysł
Konczi 06.10.2013 09:52
smakowałoby mi :)
fotoviderek 06.10.2013 09:28
Takie dania lubię :)
noninka77 06.10.2013 08:56
wspaniale wygląda:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat