Czekoladowy tort dyniowy

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt

  • jajko

    5 sztuka
  • mąka pszenna

    1/2 szklanka
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżka
  • cukier

    3/4 szklanka
  • cukier waniliowy

    2 łyżeczka
  • sól

    1 szczypta
  • kakao

    3 łyżka

Krem dyniowy

  • puree z dyni

    400 gram
  • serek mascarpone

    250 gram
  • śmietana 30%

    330 mililitr
  • ekstrakt waniliowy

    2 łyżeczka
  • cukier puder

    7 łyżka
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    1 1/2 łyżka
  • woda ciepła

    1/3 szklanka

Dodatkowo

  • czekolada gorzka

    100 gram
  • kakao

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotować pure z dyni: Dynię (ok. 600g - surowej) oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki, piec na blaszce wyłożonej folią aluminiową w temperaturze 180-190 stopni do miękkości. Usunąć skórkę i zmiksować. Schłodzić w lodówce.
Biszkopt: Dno tortownicy (23cm) wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Mąki i kakao wymieszać i przesiać. Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli. Ubić na puszysto, stopniowo dosypując cukier z cukrem waniliowym. Kiedy piana będzie szklista dodawać po jednym żółtku i ubijać. Dodać 1/3 mąki z kakao i delikatnie wymieszać. Dodać pozostałą część mąki z kakao i dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy i wstawić do piekarnika. Zmniejszyć temperaturę do 170 stopni i piec biszkopt do suchego patyczka przez ok. 30-35 minut. Biszkopt wyjąć i przestudzić. Lekko ciepły obrócić do góry dnem, pozostawić do całkowitego wystudzenia. Przekroić na 3 części.
Krem dyniowy: Żelatynę rozpuścić w 1/3 wrzącej wody. Śmietanę ubić na sztywno z ekstraktem z wanilii i cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodać serek mascarpone i schłodzone pure z dyni. Krótko zmiksować. Żelatynę zahartować łyżką masy, dodać do masy dyniowej. Zmiksować do połączenia się składników. Masę wstawić do lodówki do lekkiego stężenia.
Lekko zastygniętą masą przełożyć blaty i wsmarować brzegi i wierzch tortu. Wstawić do lodówki.
Wykończenie: Z papieru do pieczenia wyciąć długi pasek odpowiadający obwodowi tortu oraz jego wysokości. Rozłożyć na blacie.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Przelać do woreczka strunowego, zrobić niewielkie nacięcie w jednym z rogów. Na przygotowanym arkuszu papieru zrobić czekoladowe wzorki. Arkuszem papieru z wzorkami obłożyć tort. Wstawić do lodówki do zastygnięcia czekolady na kilka minut. Delikatnie zdjąć arkusz papieru. Wierzch tortu posypać gorzkim kakao, wykorzystując do dekoracji przygotowany wcześniej szablon. Smacznego!

Rady: Pure z dyni nie powinno być zbytnio wodniste. Można wcześniej przełożyć je na sito, aby pozbyć się nadmiaru wody.
Ilość żelatyny użytej do kremu zależy od konsystencji pure z dyni, jeśli jest rzadsze należy dodać jej więcej, jeśli zwarte należy zmniejszyć jej ilość.
Jeśli wolisz słodszy krem do tortów, możesz dodać więcej cukru pudru, w zależności od upodobań.
Blaty tortu można dodatkowo nasączyć wodą z sokiem z cytryny lub naparem herbaty z odrobiną alkoholu.

* szklanka o poj. 250 ml

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jolanta40 22.11.2016 11:09
świetny pomysł
Wiktoria29 03.10.2016 16:33
wygląda super
Patrycja33 29.07.2016 10:00
bardzo ladnie wyglada nigdy nie jadlam tortu dyniowego bardzo jestem ciekawa jego smaku
asiatok 28.04.2016 12:51
Halloweenowe psikusy :-)
msmariusz 11.10.2015 00:03
smakowite ten torcik
Ada-Gaba 22.06.2015 20:14
Wygląda przepysznie
Kasiaaa 27.04.2015 16:35
Świetny :) :)
myszka6 30.03.2015 17:36
Super! Szczególnie na Hallowen!
caralajna 02.12.2014 08:34
przepiękny tort
Ada-Gaba 04.11.2014 20:16
wspaniały i pięknie ozdobiony

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat