Czekoladowy sernik z wiśniami

Czekoladowy sernik z wiśniami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

SPÓD

  • ciastka

    180 g
  • masło

    50 g
  • kakao

    1 łyżka

MASA SEROWA

  • twaróg

    1 kg
  • śmietana 30%

    3/4 szkl
  • cukier

    1/2 szkl
  • jajka

    5 szt
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • czekolada gorzka

    150 g
  • biała czekolada

    100 g
  • wiśnie bez pestek

POLEWA

  • cukier puder

    1/4 szkl
  • kakao

    1 łyżeczka
  • woda

    2 łyżki
  • czekolada gorzka

    50 g
  • masło

    25 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Czekoladowy sernik z wiśniami foto
Ciasteczka rozkruszyć na drobny pyłek, najlepiej za pomocą rozdrabniacza. Dodać kakao, wymieszać i połączyć z miękkim masłem. Wylepić formę 25cm i wstawić do lodówki.
Krok 2 - Czekoladowy sernik z wiśniami foto
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Twaróg bardzo dobrze zmielony lub gotowy z wiaderka zmiksować z cukrem, śmietanką i dodawać po kolei wszystkie składniki oprócz czekolady. Nie ubijać długo, tylko do połączenia się wszystkiego.
Krok 3 - Czekoladowy sernik z wiśniami foto
Masę serową podzielić na pół. Intensywnie miksując wlewać powoli wystudzoną, ale płynną czekoladę. Do jednej połowy białą czekoladę, a do drugiej gorzką. Wyjąć spód z ciasteczek z lodówki, wylać połowę ciemnej masy. Wygładzić, najlepiej potrząsając całą formą.
Krok 4 - Czekoladowy sernik z wiśniami foto
Białą masę serową wykładać ostrożnie łyżką w małych ilościach, żeby nie zatopiła się w ciemnej. Wyłożyć wiśnie, które dobrze odsączyć. Lekko wcisnąć w masę. Wylać drugą połowę ciemnej masy, również ostrożnie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 165 *C i piec przez 1 godz. Studzić w lekko uchylonym piekarniku.
Krok 5 - Czekoladowy sernik z wiśniami foto
POLEWA: Cukier puder przesiać z kakao do rondelka. Wlać wodę, wymieszać i zagotować. Dodać masło i na najmniejszym ogniu rozpuścić. Dodać połamaną czekoladę. Kiedy się rozpuści, przestudzić i udekorować wystudzony sernik. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (30)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gusia1000

07.08.2015 19:04
pyszna slodkość.

Izka192

27.06.2014 11:53
ale świetnie wygląda

magduś83

15.04.2014 20:39
Każdy Twój przepis zachwyca, ale ten jest wspaniały !!!!

Kejti

14.04.2014 23:30
Rewelacyjnie się prezentuje i jaka profesjonalna dekoracja,oj zjadłabym :-)

Aannkaa82

14.04.2014 20:57
Wygląda obłednie, pięknie udekorowany :)

ao_12

13.04.2014 19:27
pyszny serniczek :)

kasienka23

13.04.2014 10:22
wspaniały sernik!

Małgorzata9

12.04.2014 21:35
genialne ciasto

Christopher

12.04.2014 20:53
Dekoracja prawie benedyktyńska.A wisienki do tej rozpusty chciałbym z alkoholu.

caralajna

12.04.2014 18:20
jestem pod wrażeniem :) wiele bym dała za kawałek

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat