Czekoladowy sernik z czekoladowym musem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ser w wiaderku

    1 kilogram
  • mascarpone

    250 gram
  • gorzka czekolada

    200 gram
  • cukier

    150 gram
  • mąka pszenna

    80 gram
  • gorzkie kakao

    2 łyżki
  • jaja

    6 sztuk
  • czekolada gorzka

    50 gram
  • żółtko jaja

    1 sztuka
  • cukier

    1 łyżeczka
  • masło

    1 łyżka
  • białko

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Nastawić piekarnik na 160 stopni, tortownicę (26cm śr.) wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować masłem.

Czekoladę (200gram) rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić, by przestygła.

Sery wymieszać w misie miksera, włączyć nieduże obroty i dodać cukier. Cały czas miksując stopniowo wsypywać mąkę wymieszaną z kakao i wlać czekoladę.

Nie przestając miksować wbijać jajka po jednym i w razie potrzeby zebrać masę ze ścianek szpatułką. Zmiksować całość na gładki krem.

Przelać masę do tortownicy, delikatnie wyrównać i wstawić do piekarnika, piec około 90 minut, zostawić w blasze w piekarniku do calkowitego wystygnięcia.



Kiedy sernik wystygnie rozpuścić w misce w kąpieli wodnej kostki czekolady, masło i cukier, wymieszać, ostudzić w kąpieli wodnej z zimną wodą, utrzeć z żółtkiem.

W drugiej misce ubić białko na sztywną pianę i wymieszać ją bardzo delikatnie z masą czekoladową, rozsmarować równomiernie na powierzchni sernika i wstawić całość do lodówki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ewa104 21.12.2013 22:11
Bajeczny serniczek.
ao_12 17.10.2013 21:53
mam ochotę na taki serniczek
iziona 16.08.2012 18:56
Cudowny !!
Aleksandra15 16.08.2012 18:11
Z chęcią bym teraz zjadła taki sernik! ;-)
Katarzyna47 16.08.2012 15:06
Spróbuję z czekoladą jeszcze nie jadłam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat