Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
ser w wiaderku
1 kilogram -
mascarpone
250 gram -
gorzka czekolada
200 gram -
cukier
150 gram -
mąka pszenna
80 gram -
gorzkie kakao
2 łyżki -
jaja
6 sztuk -
czekolada gorzka
50 gram -
żółtko jajek
1 sztuka -
cukier
1 łyżeczka -
masło
1 łyżka -
białko
1 sztuka
Przepis i sposób przygotowania Czekoladowy sernik z czekoladowym musem
Czekoladę (200gram) rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić, by przestygła.
Sery wymieszać w misie miksera, włączyć nieduże obroty i dodać cukier. Cały czas miksując stopniowo wsypywać mąkę wymieszaną z kakao i wlać czekoladę.
Nie przestając miksować wbijać jajka po jednym i w razie potrzeby zebrać masę ze ścianek szpatułką. Zmiksować całość na gładki krem.
Przelać masę do tortownicy, delikatnie wyrównać i wstawić do piekarnika, piec około 90 minut, zostawić w blasze w piekarniku do calkowitego wystygnięcia.
Kiedy sernik wystygnie rozpuścić w misce w kąpieli wodnej kostki czekolady, masło i cukier, wymieszać, ostudzić w kąpieli wodnej z zimną wodą, utrzeć z żółtkiem.
W drugiej misce ubić białko na sztywną pianę i wymieszać ją bardzo delikatnie z masą czekoladową, rozsmarować równomiernie na powierzchni sernika i wstawić całość do lodówki.
Komentarze (5)
Nie masz konta? Zarejestruj się