Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowy sernik z czekoladowym musem
Czekoladę (200gram) rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić, by przestygła.
Sery wymieszać w misie miksera, włączyć nieduże obroty i dodać cukier. Cały czas miksując stopniowo wsypywać mąkę wymieszaną z kakao i wlać czekoladę.
Nie przestając miksować wbijać jajka po jednym i w razie potrzeby zebrać masę ze ścianek szpatułką. Zmiksować całość na gładki krem.
Przelać masę do tortownicy, delikatnie wyrównać i wstawić do piekarnika, piec około 90 minut, zostawić w blasze w piekarniku do calkowitego wystygnięcia.
Kiedy sernik wystygnie rozpuścić w misce w kąpieli wodnej kostki czekolady, masło i cukier, wymieszać, ostudzić w kąpieli wodnej z zimną wodą, utrzeć z żółtkiem.
W drugiej misce ubić białko na sztywną pianę i wymieszać ją bardzo delikatnie z masą czekoladową, rozsmarować równomiernie na powierzchni sernika i wstawić całość do lodówki.