Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czekoladowy mus cappuccino

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czekolada mleczna 170 g
mleko 125 ml
śmietana 300 ml
kawa rozpuszczalna 2 płaskie łyżeczki
kakao 1 łyżka
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 g

Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowy mus cappuccino

Żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie.
Stopić mleczną czekoladę w kąpieli wodnej.
Doprowadzić mleko do wrzenia, poza ogniem stopić w nim wysuszoną żelatynę, następnie wsypać kawę.
Powoli dolewać mleko przez sitko na roztopioną czekoladę nie przestając mieszać, by uzyskać gładki mus.
Ostudzić przez 20 minut.
Miksować śmietanę, delikatnie dodać 3/4 do musu czekoladowego.
Pozostałą śmietanę przechować w lodówce.
Przelać mus do 6 szklanek, przykryć folią i wstawić na 12 godzin do lodówki.
Dodać po 1 łyżce śmietany i posypać kakao.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmacznaPyza 10.02.2014 15:44
w zimnej wodzie to można co najwyżej żelatynę namoczyć a nie rozpuścić

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak