czekoladowy budyń jaglany

czekoladowy budyń jaglany

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kasza jaglana

    1 szklanka
  • mleko

    2+1,5 szklanki-dowolne
  • masło orzechowe

    3 łyżki
  • daktyle

    100 g
  • czekolada gorzka

    1 tabliczka
  • sól

    szczypta
  • miód

    2 łyżki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania czekoladowy budyń jaglany

Kasze jaglana wypukaj w gorącej wodzie, przełóż ja do garnka dodaj 1/3 łyżeczki soli, czekoladę,daktyle, miód i masło orzechowe i mleko. Całość zagotuj, gdy zacnie wrzeć dolej jeszcze 1 szkl. mleka i gotuj na niewielkim ogniu az kasza wchłonie cały płyn i bedzie gęsta. Jeszcze gorąca kasze zblenduj na gładka aksamitna masę, ew. dolej mleka. Podawaj w miseczkach z ulubionymi dodatkami np. mlekiem kokosowym, masłem orzechowym, dżemem
Zamiast miodu można użyć cukru, syropu klonowego/daktylowego/ z agawy. Uzyjcie masła migdałowego/kokosowego lub ulubionego. A jeśli chodzi o mleko to sprawdzi się kazde, nawet roślinne-nawet to tłuste kokosowe z puszki

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Joanna Kryla 29.01.2018 11:56
Smacznie i zdrowo:)
w mojej kuchni 28.01.2018 17:50
dla mnie pyszny budyń

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat