Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czekoladowo-bananowa pianka

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 350 ml
śmietana 12% 300 g
cukier 450 g
kakao 150 g
śmietana 12% 400 g
masło 250 g 1 szt.
biszkopciki 1 opak.
Żelatyna wieprzowa Prymat
banan 6 szt.
sok owocowy przecierowy 50 banan

Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowo-bananowa pianka

Biszkopty pokruszyć, masło stopić w garnku i wlać do pokruszonych biszkoptów. Całość wymieszać i wyłożyć na blachę jako spód pod pianki.

Galaretka czekoladowa - W garnku wymieszać i podgrzać: wodę, śmietanę, cukier i kakao, gotować 8 minut, a następnie dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Wylać tężęjącą galaretkę na spód z biszkoptów i wstawić do lodówki, aby stężała.

Pianka bananowa - 4 banany obrać i utrzeć blenderem, wymieszać z sokiem Leonkiem bananowym. Ubić śmietanę. Żelatynę namoczyć w łyżce zimnej wody i pozostawić do napęcznienia. Rozpuścić w odrobinie gorącej wody i dodać do masy bananowej. Masę bananową powoli dodawać do śmietany, wymieszać i wylać na tęgą czekoladową galaretkę na blasze. Wstawić do lodówki do stężenia pianki.

Po stężeniu pianki bananowej 2 banany pokroić w plasterki i ułożyć na piance - wyporcjować mniej więcej na środek każdej kostki deseru.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lemon 28.09.2012 18:34
piękne
octo 28.09.2012 16:59
słodko i łatwe do zrobienia
Marta1986 28.09.2012 16:25
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak