Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czekoladowe muffiny wg Nigelli Lawson

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 i 3/4 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki
kakao 2 łyżki
cukier puder 3/4 szkl
mleko 2% 1 szkl
olej 1/3 szkl
jajko 1
kropelki czekoladowe 3/4 szkl do ciasta
kropelki czekoladowe 1/4 szkl do posypania
ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka

Porada

Składniki na 12-16 muffinek w zależności od wielkości foremek.

Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowe muffiny wg Nigelli Lawson

Suche składniki :mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i cukier puder przesiewamy do jednej miski i mieszamy. W drugiej łączymy składniki mokre: jajko, mleko, olej, ekstrakt z wanilii i mieszamy. Suche składniki przesiewamy do mokrych i mieszamy do połączenia składników. Do masy dodajemy 3/4 szklanki groszków czekoladowych (czekolady) i krótko mieszamy. Ciasto przekładamy formy wyłożonej papilotkami lub do silikonowych foremek bez papilotek. Wierzch muffinek można posypać pozostałymi groszkami czekoladowymi. Muffinki pieczemy przez ok. 20-25 minut w temp. 200 stopni. Studzimy na kratce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia561 22.10.2015 19:57
ale bym taką zjadła
dollce 21.10.2015 12:07
Wyglądają cudownie :)
agnieszka214 21.10.2015 10:52
czekoladowa jest pychota
Maridka19 21.10.2015 10:50
O czekoladowe bardzo lubimy :)
Mniam 21.10.2015 10:43
Jak czekoladowe to ja się częstuję :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak