Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czekoladowe Dutch baby

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mleko 2% 3/4 szklanki
mąka pszenna 1/3 szklanki
jajko 3 szt
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 1/4 szklanki
sól do smaku 1 szczypta
kiwi 1 szt
brązowy cukier 1/4 szklanki
cukier puder 1 szczypta
masło 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowe Dutch baby

Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i kakao.
Jajka, mleko i cukier miksujemy przez 2 minuty, dodajemy mąkę wymieszaną z kakao i miksujemy aż do momentu połączenia się wszystkich składników ( około 1,5 minuty ). Ciasto będzie mieć konsystencję nieco gęściejszą od ciasta naleśnikowego.
Naczynie żaroodporne lub kokilki smarujemy masłem i wlewamy ciasto. Formę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 15-18 minut.
Upieczonego naleśnika ( mogą pojawić się na nim fale – tak ma być, ich wielkość zależy od wielkości formy ) wyjmujemy z piekarnika, na środku układamy pokrojone w plasterki kiwi a całość oprószamy cukrem pudrem, serwujemy od razu z miłością, smacznego ; )

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wyattearp 07.04.2016 14:24
super ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak