Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowe ciasto z cukinią
Masło utrzeć na jasną, puszystą masę. Dodawać stopniowo olej i dalej ucierać. Dodać cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i zmiksować. Dodawać jajka po kolei, miksując po każdym dodaniu.
Dodawać przesianą mąkę na zmianę ze śmietaną, mieszając łyżką do połączenia, nie dłużej. Następnie dodać kakao i wymieszać. Na końcu dodać cukinię startą na tarce o dużych oczkach ( bez odciskania soku ) oraz posiekaną gorzką czekoladę i dobrze wymieszać.
Ciasto przełożyć to tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Wyrównać. Piec około 35 - 45 minut w temperaturze 160°C, do suchego patyczka. Upieczone i wystudzone ciasto można polać ulubioną polewą czekoladową.
Smacznego :)