Czekoladowe ciasto z ciecierzycy. Bez mąki.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciecierzyca

    300 g
  • jajko

    4 sztuki
  • cukier trzcinowy

    200 g
  • pomarańcza

    3 sztuki
  • kakao

    2 łyżki
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Ciecierzycę zalewamy wodą i odstawiamy na kilka godzin - najlepiej na noc.

2. Po namoczeniu przekładamy ciecierzycę do garnka, zalewamy wodą i gotujemy ok. 60-70 minut.

3. Z pomarańczy wyciskamy sok. Możecie skorzystać z gotowego soku, potrzeba go ok 100 - 150 ml.

4. Do ciecierzycy wlewamy sok z pomarańczy i miksujemy blenderem na gładką masę.

5. Jajka wbijamy do miski ucieramy z cukrem.

6. Do jajek z cukrem dodajemy puree z ciecierzycy.

7. Następnie dodajemy kakao i sodę oczyszczoną. Dokładnie mieszamy.

8. Pieczemy ok. 45 minut w 180 stopniach w kwadratowej blaszce. U mnie upiekła się gwiazda (którą widzicie na zdjęciu oraz jedna 20 cm keksówka).
Olga_SK
Waga dotyczy suchej ciecierzycy!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Grazyna0211 23.01.2017 09:50
super przepis
Franciszek 23.01.2017 00:46
super ciasto
gusia1000 23.01.2017 00:03
Fajny przepis.
Renata9 22.01.2017 23:11
Bardzo jestem ciekawa jak smakuje, chyba się skuszę i sama takie upiekę :-)
IKrakowianka 22.01.2017 22:07
bardzo fajny pomysł
wwwiolka 22.01.2017 20:34
Bardzo fajny przepis.
agaK. 22.01.2017 19:57
Wygląda Mega!:)
Olga_SK 22.01.2017 19:54
Tak, odcedzam i studzę :) Piekłam to ciasto już dwa razy i raz puree z ciecierzycy leżało w lodówce cały dzień i dopiero wieczorem robiłam z niego ciasto - zatem i bardzo ostudzone może być :)
Habibi 22.01.2017 19:40
Czy cieciorkę po ugotowaniu odcedzasz i studzisz? Mam podobne przepisy, ale w jednym odcedza się ziarenka, a w drugim wręcz przeciwnie. No i proporcjami się różnią.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat