Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
Ciasto:
-
jajko
3 szt duże -
mąka pszenna
3/4 szkl -
kakao
2 łyżki kopiaste -
czekolada
1/2 tabliczki startej -
cukier
1/2 szkl -
proszek do pieczenia
1 łyżeczka pełna -
woda
2 łyżki -
masa
-
śmietana
1 op śnieżki -
mleko
3/4 szkl -
Żelatyna wieprzowa Prymat
2 łyżeczki kopiaste -
sok z cytryny
-
Dodatki:
-
galaretka brzoskwiniowa
1 szt -
brzoskwinie w puszce
1 op -
powidła
albo dżem
Przepis i sposób przygotowania Czekoladowe ciasto z brzoskwiniami
Ciasto przelać do przygotowanej dużej tortownicy i piec do suchego patyczka ok 35 min w 180 stopniach. Ciasto wystudzić i posmarować powidłami.
Żelatynę rozmieszać w małej ilości gorącej wody i odstawić do przestygnięcia.
Brzoskwinie osączyć z zalewy. Galaretkę przygotować wg przepisu na op i odstawić do lekkiego stężenia (można ująć troszkę wody).
Śmietanę przygotować wg przepisu na op, dodać cukier waniliowy i na koniec ubijania żelatynę. Wyłożyć śmietanę na powidła, wyrównać i układać na niej pokrojone na cząstki brzoskwinie.
Wszystko zalać tężejącą galaretką.
Schłodzić i dowolnie udekorować.
Komentarze (4)