Czekoladowe ciasto z brzoskwiniami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • jajka

    3 szt duże
  • mąka pszenna

    3/4 szkl
  • kakao

    2 łyżki kopiaste
  • czekolada

    1/2 tabliczki startej
  • cukier

    1/2 szkl
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka pełna
  • woda

    2 łyżki
  • masa

  • śmietana

    1 op śnieżki
  • mleko

    3/4 szkl
  • żelatyna

    2 łyżeczki kopiaste
  • sok z cytryny

  • Dodatki:

  • galaretka brzoskwiniowa

    1 szt
  • brzoskwinie w puszce

    1 op
  • powidła

    albo dżem
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jajka wybić i ubić z cukrem na puszystą masę. Dodawać wodę i mąkę z kakao, proszkiem i czekoladą cały czas ubijając.
Ciasto przelać do przygotowanej dużej tortownicy i piec do suchego patyczka ok 35 min w 180 stopniach. Ciasto wystudzić i posmarować powidłami.
Żelatynę rozmieszać w małej ilości gorącej wody i odstawić do przestygnięcia.
Brzoskwinie osączyć z zalewy. Galaretkę przygotować wg przepisu na op i odstawić do lekkiego stężenia (można ująć troszkę wody).
Śmietanę przygotować wg przepisu na op, dodać cukier waniliowy i na koniec ubijania żelatynę. Wyłożyć śmietanę na powidła, wyrównać i układać na niej pokrojone na cząstki brzoskwinie.
Wszystko zalać tężejącą galaretką.
Schłodzić i dowolnie udekorować.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Wacław 27.06.2017 10:28
wygląda apetycznie,mniam :-)
bertpvd 26.06.2017 23:01
Smaczny przepis
Motorek 26.06.2017 22:48
pyszne ciasto
agnieszka214 26.06.2017 21:08
Lubię takie czekoladowe ciasto

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat