Czekoladowe ciasto BRUNET

Czekoladowe ciasto BRUNET

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jaja

    3 szt
  • margaryna

    3/4 szt
  • cukier

    1 szkl
  • napój typu cola

    1/2 szkl
  • mleko

    1/3 szkl
  • mąka

    3 szkl
  • soda oczyszczona

    1 i 1/2 łyżeczki
  • kakao

    2 łyżki
  • amaretto

    75 ml
  • masa

  • śmietana 30%

    800 ml
  • ajerkoniak

    3 łyżki
  • Polewa:

  • margaryna

    1/3 kostki
  • kaka

    1 łyżka
  • cukier

    2 łyżki
  • śmietanka kremowa

    3 łyżki
  • migdały

    1 do dekoracji
  • powidła

    4 borówkowe
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jaja ubijamy na puszystą masę z cukrem pudrem .

Margarynę topimy i studzimy ,delikatnie wlewamy do utartej masy jajecznej ,ciągle miksując.

Następnie dodajemy powidła , colę , mleko ,amaretto,delikatnie miksując.

Mąkę mieszamy z sodą i kakao ,dodajemy do masy ,ciasto ma być gęste ale lejące ,dużo zależy od mąki , jeśli wyszło za gęste i ciężko łyżką nabrać to dolać troszkę mleka .

Wlewamy do foremki 27cm i pieczemy ok 50min w tem 180 st

Po upieczeniu konieczne jest aby takie ciasto dobrze wystygło .

Jeśli góra nam za bardzo wyrosła i spękało , odkrajamy ją tworząc ładny płaski wierzch .



Śmietanę ja używam tylko 36% tylko taką gęstą w kubeczku ubijamy an sztywno ,bez cukru bo dodamy na koniec do ubitej ajer koniak ,to nam lekko osłodzi .Bez żadnej zelatyny czy śmietan fixsów ,ta śmietana się nam nie rozpłynie .


Przekładamy nią nasze przekrojone ciacho .

Polewę robimy wkładając do garnka margarynę ,cukier i kakao ,gdy się zagotuje wlewamy śmietankę tym razem płyną 18% i czekamy aż się ładnie połączy ,cały czas mieszając .

Polewamy nasze ciasto i dekorujemy migdałami :)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (21)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Monika37

12.01.2014 19:19
palce lizać

Czarnula87

12.01.2014 12:43
smaczne ciacho

Niki22

12.01.2014 12:25
podzielisz się? ja chętnie kawałek wezmę ;)

patryska76

12.01.2014 11:50
Ciacho palce lizać! ;-)

Agata3

12.01.2014 11:08
Swietne ciasto do niedzielne kawy;)

Paolcia

12.01.2014 10:58
aż ślinka cieknie ;)

2milutka

12.01.2014 10:03
super wygląda;)))

bietka

12.01.2014 09:53
pyszne ciasto :)

Konczi

12.01.2014 09:51
fajnie wygląda, skusze się na nie jak będę piekła torciki ;)

Anna133

12.01.2014 09:50
polecam ,ciasto jest bardzo wilgotne i aromatyczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat