Czekoladowe batony gryczano-owsiane

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • czekolada gorzka

    100 gram
  • czekolada mleczna

    100 gram
  • masło

    200 gram
  • mleko w proszku

    3/4 szklanki
  • owies ekspandowany

  • gryka ekspandowana

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki, przekładamy do rondla, rozpuszczamy w kąpieli wodnej, zdejmujemy z ognia, dodajemy masło, mieszamy do momentu aż masło się rozpuści. Do przestudzonej masy dodajemy mleko w proszku i mieszamy, wsypujemy grykę oraz owies i dokładnie mieszamy. Formę wykładamy folią spożywczą i przekładamy masę, wyrównujemy łyżką, wstawiamy do lodówki. Zastygniętą masę kroimy na mniejsze kawałki.
bogusia 82
Z braku czas na przygotowanie czegoś słodkiego dla rodziny postanowiłam przyrządzić taki batoniki z czekolady i zbóż eksponowanych.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Diana Rusiłowicz 11.01.2017 00:39
Super pomysł.
KORAL 09.01.2017 11:57
Owies mam mogę robić :) Fajne.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat