Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czekoladowe babeczki - murzynki

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki
jajko 2 szt M
olej 2/3 szklanki
mleko 2/3 szklanki
Soda oczyszczona Prymat 3/4 łyżeczki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
nutella 4 kostki czekolady
kakao ciemne 2 łyżki
cukier 2/3 szklanki
cukier waniliowy 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowe babeczki - murzynki

Przygotowujemy dwie miski. Do jednej wsypujemy mąkę, cukier, łyżeczkę cukru z prawdziwą wanilią, kakao, sodę i proszek do pieczenia.

Do drugiej miski wbijamy jajka, dodajemy mleko i olej, oraz czubatą łyżkę nutelli lub rozpuszczoną czekoladę, dokładnie mieszamy.

Następnie przelewamy nasze mokre składniki do suchych. Całość mieszamy łyżką tak długo, aż uzyskamy jednolitą konsystencję czekoladowego ciasta.

Ciasto przelewamy do wysmarowanych margaryną i obsypanych mąką foremek na babeczki (do 2/3 wysokości – ciasto mocno rośnie).

Tak przygotowane babeczki wkładamy na środkowy poziom do nagrzanego do 185 stopni piekarnika. Pieczemy około 40 minut do tzw. suchego patyczka.

Gdy babeczki przestygną wyciągamy je z foremek i posypujemy cukrem pudrem. Na wierzch układamy po kawałku mandarynki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak