Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czekoladowa fantazja

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 10 sztuk
mąka tortowa 6 łyżek
cukier kryształ 12 łyżek
kakao 8 łyżek
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
śmietana 30% 500 ml
usztywniacz do śmietany 1 sztuka
czekolada gorzka 125 gram
cukier puder 3 łyżki
masło 2 łyżki
woda 6 łyżek
wiórki kokosowe 2 łyzki
spirytus 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowa fantazja

Biszkopt ciemny :

1.Przygotować 5 jajek. Żółtka oddzielić od białek.
2.Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
3.Następnie dodać 5 łyżek cukru i ponownie ubijać aż do białości.
4.Dodać żółtka i ubijać aż do połączenia składników.
5.3 łyżki mąki,2 łyżki kakao i łyżeczkę proszku do pieczenia razem przesiać i delikatnie mieszając dodawać do ubitej piany z żółtkami.
6.Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 26 cm (nie większej) i piec przez 45 minut w temperaturze od 180 – 200 stopni

W taki sam sposób upiec drugi biszkopt, tak aby powstały dwa osobne krążki.


Krem :

1.Śmietanę dobrze schłodzoną ubić z 3 łyżkami cukru pudru i usztywniaczem.
2.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i jeszcze ciepłą dodać do śmietany.
3.Następnie wlać 3 łyżki spirytusu i połączyć wszystko razem.
4.Krem wstawić do lodówki na 2 godziny.


Przełożenie tortu :

1. Upieczone krążki przeciąć poziomo na dwie części, tak aby powstały po przekrojeniu w sumie cztery.
2. Krążki nasączyć spirytusem albo brandy.
3.Posmarować wszystkie blaty i boki kremem, zostawiając pusty wierzch.
4.Wstawić ponownie do lodówki.


Polewa :

1.2 łyżki masła, ,2 łyżki cukru i 4 łyżki kakao rozpuścić w 6 łyżkach wody w rondelku w kąpieli wodnej (zapobiegnie to przypaleniu).


Dekoracja :

1.Przestygniętą polewę wylać na wierzch tortu.
2.Posypać wiórkami kokosowymi.
3.Podłużne biszkopty przeciąć w połowie i obłożyć nimi boki tortu lekko dociskając.
4.Wstawić do lodówki .


Smacznego !

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Angelika10 10.03.2014 12:37
pyszne ciasto
Kejti 04.03.2014 22:43
Pyszności :-)
Agnieszka-87-25 25.02.2014 08:00
pyszne ciasto
Małgorzata9 22.02.2014 22:00
zjadłabym taką fantazję
w mojej kuchni 22.02.2014 15:50
wspaniała fantazja
Romanowka 22.02.2014 14:40
smakowite ciasto!
Ania321 22.02.2014 14:32
ale pyszności :)
kaprysiek 22.02.2014 13:55
Super. Przy okazji dzięki za informację o usztywniaczu do śmietany. A nie można w to miejsce (w razie jeśli nie znajdę w sklepie), użyć np mleka w proszku?
everay 22.02.2014 13:44
pięknie wygląda:))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak