Czekoladowa fantazja

Czekoladowa fantazja

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jaja

    10 sztuk
  • mąka tortowa

    6 łyżek
  • cukier kryształ

    12 łyżek
  • kakao

    8 łyżek
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • śmietana 30%

    500 ml
  • usztywniacz do śmietany

    1 sztuka
  • czekolada gorzka

    125 gram
  • cukier puder

    3 łyżki
  • masło

    2 łyżki
  • woda

    6 łyżek
  • wiórki kokosowe

    2 łyzki
  • spirytus

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Biszkopt ciemny :

1.Przygotować 5 jajek. Żółtka oddzielić od białek.
2.Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
3.Następnie dodać 5 łyżek cukru i ponownie ubijać aż do białości.
4.Dodać żółtka i ubijać aż do połączenia składników.
5.3 łyżki mąki,2 łyżki kakao i łyżeczkę proszku do pieczenia razem przesiać i delikatnie mieszając dodawać do ubitej piany z żółtkami.
6.Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 26 cm (nie większej) i piec przez 45 minut w temperaturze od 180 – 200 stopni

W taki sam sposób upiec drugi biszkopt, tak aby powstały dwa osobne krążki.


Krem :

1.Śmietanę dobrze schłodzoną ubić z 3 łyżkami cukru pudru i usztywniaczem.
2.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i jeszcze ciepłą dodać do śmietany.
3.Następnie wlać 3 łyżki spirytusu i połączyć wszystko razem.
4.Krem wstawić do lodówki na 2 godziny.


Przełożenie tortu :

1. Upieczone krążki przeciąć poziomo na dwie części, tak aby powstały po przekrojeniu w sumie cztery.
2. Krążki nasączyć spirytusem albo brandy.
3.Posmarować wszystkie blaty i boki kremem, zostawiając pusty wierzch.
4.Wstawić ponownie do lodówki.


Polewa :

1.2 łyżki masła, ,2 łyżki cukru i 4 łyżki kakao rozpuścić w 6 łyżkach wody w rondelku w kąpieli wodnej (zapobiegnie to przypaleniu).


Dekoracja :

1.Przestygniętą polewę wylać na wierzch tortu.
2.Posypać wiórkami kokosowymi.
3.Podłużne biszkopty przeciąć w połowie i obłożyć nimi boki tortu lekko dociskając.
4.Wstawić do lodówki .


Smacznego !

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Angelika10 10.03.2014 12:37
pyszne ciasto
Kejti 04.03.2014 22:43
Pyszności :-)
Agnieszka-87-25 25.02.2014 08:00
pyszne ciasto
Małgorzata9 22.02.2014 22:00
zjadłabym taką fantazję
w mojej kuchni 22.02.2014 15:50
wspaniała fantazja
Romanowka 22.02.2014 14:40
smakowite ciasto!
Ania321 22.02.2014 14:32
ale pyszności :)
kaprysiek 22.02.2014 13:55
Super. Przy okazji dzięki za informację o usztywniaczu do śmietany. A nie można w to miejsce (w razie jeśli nie znajdę w sklepie), użyć np mleka w proszku?
everay 22.02.2014 13:44
pięknie wygląda:))

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat