Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowa fantazja
1.Przygotować 5 jajek. Żółtka oddzielić od białek.
2.Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
3.Następnie dodać 5 łyżek cukru i ponownie ubijać aż do białości.
4.Dodać żółtka i ubijać aż do połączenia składników.
5.3 łyżki mąki,2 łyżki kakao i łyżeczkę proszku do pieczenia razem przesiać i delikatnie mieszając dodawać do ubitej piany z żółtkami.
6.Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 26 cm (nie większej) i piec przez 45 minut w temperaturze od 180 – 200 stopni
W taki sam sposób upiec drugi biszkopt, tak aby powstały dwa osobne krążki.
Krem :
1.Śmietanę dobrze schłodzoną ubić z 3 łyżkami cukru pudru i usztywniaczem.
2.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i jeszcze ciepłą dodać do śmietany.
3.Następnie wlać 3 łyżki spirytusu i połączyć wszystko razem.
4.Krem wstawić do lodówki na 2 godziny.
Przełożenie tortu :
1. Upieczone krążki przeciąć poziomo na dwie części, tak aby powstały po przekrojeniu w sumie cztery.
2. Krążki nasączyć spirytusem albo brandy.
3.Posmarować wszystkie blaty i boki kremem, zostawiając pusty wierzch.
4.Wstawić ponownie do lodówki.
Polewa :
1.2 łyżki masła, ,2 łyżki cukru i 4 łyżki kakao rozpuścić w 6 łyżkach wody w rondelku w kąpieli wodnej (zapobiegnie to przypaleniu).
Dekoracja :
1.Przestygniętą polewę wylać na wierzch tortu.
2.Posypać wiórkami kokosowymi.
3.Podłużne biszkopty przeciąć w połowie i obłożyć nimi boki tortu lekko dociskając.
4.Wstawić do lodówki .
Smacznego !