Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czekoladowa bomba

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Tortownica o średnicy 16 cm

mąka pszenna 200 gram
cukier 100 gram
margaryna 250 gram
kakao 20 gram
jajko 1 sztuka
likier orzechowy 1-2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Dodatkowo

banan 1 sztuka
płatki owsiane 3 łyżki
żurawina suszona 2 łyżki

Opcjonalnie

orzeszki ziemne
płatki migdałowe

Porada

Konsystencja deseru początkowo (po upieczeniu, ostudzonego) - przypomina miękki, puszysty i wilgotny sernik. Zimny kojarzy mi się z blokiem czekoladowym (ale nie twardym), czy ciastem na bazie kaszy.

Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowa bomba

Margarynę rozpuścić i połączyć z resztą składników.
(Margaryna nie musi być ostudzona. Masa będzie dość lepka.)
Całość przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Wierzch obłożyć plasterkami banana, posypać żurawiną oraz opcjonalnie - orzeszkami i płatkami migdałowymi.
Piec (w rozgrzanym piekarniku) 35-40 minut w 180 stopniach.
(Patyczek powinien być suchy, a brzegi lekko zapieczone.)
Kroić dopiero po ostudzeniu.
Deser przechowywany w lodówce - zmienia konsystencję, ale jest tak samo pyszny jak przechowywany w temperaturze pokojowej.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 05.06.2018 12:43
pysznie.
Bożena Matuszczyk 14.01.2018 16:30
Pyszne ciasto ;);)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak