Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czarnuszek porzeczkowy

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

kakao 3 łyżki
cukier 1 szklanka
olej 3/4 szklanki
woda 1/2 szklanki
jajko 5 sztuk
cukier 1/2 szklanki
mąka 1 i 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

MASA

śmietana 30% 1 litr
cukier 5 łyżek
fix do śmietany 4 opakowania

DODATKOWO

dżem porzeczkowy 1 słoiczek
czekolada gorzka 1/2 tabliczki

Przepis i sposób przygotowania na: Czarnuszek porzeczkowy

Kroki postępowania

1
Kakao, cukier, olej, oraz wodę dać do garnka zagotować, ciągle mieszając, odstawić do wystygnięcia. Pianę ubić, następnie dodać cukier, ubić na sztywno. Zmniejszyć obroty, dodać żółtka, mąkę, oraz zimną masę. Na koniec dodać proszek do pieczenia, oraz sodę oczyszczoną. Wymieszać dokładnie, wylać na blachę i piec około 40 min.
Krok 1 - Czarnuszek porzeczkowy foto
2
Śmietanę ubić dodać cukier, pod koniec śmietanki fix.
Krok 2 - Czarnuszek porzeczkowy foto
3
Zimny placek przekroić na pół. Na pierwszą połowę ciasta posmarować połowę dżemu.
Krok 3 - Czarnuszek porzeczkowy foto
4
Na dżem wyłożyć połowę masy śmietankowego.
Krok 4 - Czarnuszek porzeczkowy foto
5
przykryć drugą częścią ciasta, posmarować znowu dżemem oraz resztą śmietany.
Krok 5 - Czarnuszek porzeczkowy foto
6
Na wierzch zetrzeć czekoladę.
Krok 6 - Czarnuszek porzeczkowy foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ada.la 05.01.2015 08:52
fajne ciasto
Krzysztof15 05.01.2015 08:51
pyszne ciasto
Kuchenka 04.01.2015 21:09
super ciacho :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak