Czarne murzynki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1 szklanka
  • cukier

    1/3 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • jajko

    2 sztuki
  • margaryna

    1/2 kostki
  • kakao

    1 łyżka
  • dżem brzoskwiniowy

    1 słoik
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Czarne murzynki  foto
Na stolnicę wyłożyć margarynę, następnie mąkę z proszkiem do pieczenia, przesiać na tą margarynę. Później dodać cukier i wyrobić w powstałym kopczyku dziurkę. Wbić do niej jajka.
Krok 2 - Czarne murzynki  foto
Na sam koniec dodać kakao. Całość wyrobić na dość wolne i miękkie ciasto. Rozwałkować i pokroić w prostokąty.
Krok 3 - Czarne murzynki  foto
Na każdy nakładać dżem
Krok 4 - Czarne murzynki  foto
Składać wg uznania. Całość zapiekać w piekarniku przez ok. 30 minut w 180 st. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat