Czarne Bambo

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

  • kakao

  • proszek do pieczenia

  • MAK MIELONY

  • margaryna

  • mąka ziemniaczana

  • płatki migdałowe

  • rabarbar

  • jabłka

  • cukier kryształ

  • cukier puder

  • galaretka agrestowa

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Czarne Bambo foto
CIASTO MAKOWE:
150 g margaryny
8 jajek
20 g cukru pudru
100 g miodu płynnego
1 łyżeczka kakao
300 g mielonego maku
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka sody.

BISZKOPT :
białka z 6 jaj wykorzystanych do masy kremowej
1 szklanka cukru kryształu
1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu 10 %
1 łyżeczka proszku do pieczenia

MASA KREMOWA:
6 żółtek
500 ml mleka
5 łyżek cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
500 g margaryny

MASA RABARBAROWO - JABŁKOWA:
500 g obranego rabarbaru
500 g jabłek startych na tarce jarzynowej
2 galaretki agrestowe
1/2 szklanki cukru kryształ.
50 g margaryny
płatki migdałowe
Krok 2 - Czarne Bambo foto
CIASTO MAKOWE:
Białka oddzielamy od żółtek.
Krok 3 - Czarne Bambo foto
Margarynę ucieramy z cukrem pudrem dodając kolejno po jednym żółtko.
Krok 4 - Czarne Bambo foto
Białka ubijamy chwilę wcześniej i odstawiamy na bok.
Krok 5 - Czarne Bambo foto
Do masy jajecznej dodajemy kolejno miód, mąkę wymieszaną z sodą i kakao oraz pod koniec ubijania mak.
Krok 6 - Czarne Bambo foto
Następnie dodajemy pianę ubitą z białek delikatnie miksujemy.
Krok 7 - Czarne Bambo foto
Blaszki o wymiarach 36 x 25 cm wykładamy folią posmarowana olejem i oprószoną mąką .
Ciasto wylewamy do dwóch blaszek dzieląc je na tzw"oko" na równe części.
Pieczemy osobno po 30 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.
Krok 8 - Czarne Bambo foto
MASA RABARBAROWO - JABŁKOWA:

Rabarbar obieramy i kroimy w drobną kosteczkę .
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej.
Krok 9 - Czarne Bambo foto
Wkładamy do garnka dodajemy cukier i margarynę .
Smażymy do miękkości rabarbaru aż się rozpadnie i będzie stanowił jednolitą masę z jabłkami.
Wsypujemy zawartość 2 opakowań galaretki i energicznie mieszamy.
Krok 10 - Czarne Bambo foto
BISZKOPT:

Białka ubijamy ,pod koniec wsypujemy cukier. Następnie wsypujemy delikatnie mąki z proszkiem do pieczenia i łyżką octu.
Delikatnie miksujemy i pieczemy w tej samej blaszce co ciasto makowe około 25 minut w temp 180 stopni.
Krok 11 - Czarne Bambo foto
MASA KREMOWA:

Żółtka ucieramy z cukrem oraz mąkami w 250 ml mleka.
Resztę mleka gotujemy.
Wlewamy masę żółtkową do mleka i gotujemy gęsty budyń . Studzimy.
Zimny miksujemy z miękką margaryną .
Krok 12 - Czarne Bambo foto
SKŁADAMY CIASTO;

W blaszce wykładamy jeden blat ciasta makowego. Smarujemy go połową masy kremowej. Przykrywamy biszkoptem.
Na biszkopt wykładamy masę rabarbarowo- jabłkowa już lekko przestudzoną .
Przykrywamy ciastem makowym.
Smarujemy wierzch pozostałą masą kremową .
Posypujemy płatkami migdałowymi.
Krok 13 - Czarne Bambo foto
CHŁODZIMY W LODÓWCE.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (37)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ben-ka 21.07.2014 09:01
Świetna nazwa,fajne to ciacho:)
krokus 14.05.2014 15:01
ciekawy przepis
Ola1young 25.04.2014 18:13
apetyczne ciacho :)
pacpaw 18.09.2013 22:19
apetyczne te bambo
artur7 29.08.2013 15:26
efektywnie wyglada
czekoladka_m 11.08.2013 20:38
Mniam, takie Bambo to ja mogę jeść codziennie;):)
Kulinarna Ja 30.07.2013 07:16
muszę je koniecznie wypróbować!
IZABELA29 27.07.2013 07:03
zapraszam serdecznie
ben-ka 23.07.2013 23:30
takiego nie jadłam ale z chęcią bym spróbowała:)
tatiana2 02.07.2013 15:59
dużo pracy przy tym cieście ale efekt super :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat