Cytrynowy dżem z cukinii

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukinia

    2,5 kg
  • cukier

    40 dag
  • galaretka cytrynowa

    2 opakowania
  • aromat cytrynowy

    8 kropli
  • Kwas cytrynowy Prymat

    szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Cytrynowy dżem z cukinii foto
Cukinię obieramy, wydrążamy z niej środek z pestkami i ścieramy na grubych oczkach tarki. Smażymy ją przez około godzinę aż do miękkości podlewając kubeczkiem wody.
Krok 2 - Cytrynowy dżem z cukinii foto
Pod koniec smażenia dosypujemy cukier i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zdejmujemy z ognia i blenderujemy na gładką masę. Ponownie doprowadzamy do wrzenia i kolejno dosypujemy galaretkę i kwasek, zagotowujemy. Smażymy około kwadransa, gorący dżem przekładamy do słoiczków. Słoiki odwracamy do góry dnem.
Krok 3 - Cytrynowy dżem z cukinii foto
Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 08.02.2013 17:11
wszędzie ta cukinia u Ciebie :D super pomysł :)
ALAGOR 28.10.2012 18:35
warto wypróbować ;)
PaniMISIOWA 18.08.2012 12:41
bardzo ciekawy przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat