Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cytrynowy dżem z cukinii

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukinia 2,5 kg
cukier 40 dag
galaretka cytrynowa 2 opakowania
aromat cytrynowy 8 kropli
Kwas cytrynowy Prymat szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Cytrynowy dżem z cukinii

Kroki postępowania

1
Cukinię obieramy, wydrążamy z niej środek z pestkami i ścieramy na grubych oczkach tarki. Smażymy ją przez około godzinę aż do miękkości podlewając kubeczkiem wody.
Krok 1 - Cytrynowy dżem z cukinii foto
2
Pod koniec smażenia dosypujemy cukier i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zdejmujemy z ognia i blenderujemy na gładką masę. Ponownie doprowadzamy do wrzenia i kolejno dosypujemy galaretkę i kwasek, zagotowujemy. Smażymy około kwadransa, gorący dżem przekładamy do słoiczków. Słoiki odwracamy do góry dnem.
Krok 2 - Cytrynowy dżem z cukinii foto
3
Smacznego :)
Krok 3 - Cytrynowy dżem z cukinii foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 08.02.2013 17:11
wszędzie ta cukinia u Ciebie :D super pomysł :)
ALAGOR 28.10.2012 18:35
warto wypróbować ;)
PaniMISIOWA 18.08.2012 12:41
bardzo ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak