Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cytrynowy dorsz

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jajko 1 sztuka
mąka 1 do oprószenia
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 do panierowania
skórka cytrynowa otarta 2 łyżeczki
cytryna 1/2 sztuki
sól 2 szczypty
Pieprz cytrynowy mielony Prymat 3 szczypty
Kucharek przyprawa do potraw 2 szczypty
olej do smażenia 1 wg potrzeby
filet z dorsza 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Cytrynowy dorsz

Kroki postępowania

1
Dorsza skropić sokiem z cytryny ( odkroić od niej 2 cienkie plasterki do podania z gotową rybą). Zostawić na 10 minut.
Krok 1 - Cytrynowy dorsz foto
2
Osuszyć dokładnie papierowymi ręcznikami kuchennymi.
Krok 2 - Cytrynowy dorsz foto
3
Posypać solą, pieprzem i vegetą.
Krok 3 - Cytrynowy dorsz foto
4
Rybę oprószyć dokładnie mąką.
Krok 4 - Cytrynowy dorsz foto
5
Roztrzepać na talerzu jajko i maczać w nim omączonego dorsza.
Krok 5 - Cytrynowy dorsz foto
6
Bułkę tartą ( ok. 3/4 szklanki) wymieszać z otartą skórką cytrynową i szczyptą pieprzu cytrynowego. Panierować dorsza
Krok 6 - Cytrynowy dorsz foto
7
Odłożyc panierowanego dorsza na bok.
Krok 7 - Cytrynowy dorsz foto
8
Na patelni rozgrzać olej - na gorący kłaść filety z dorsza i smażyć na złoto.
Podałam z ,,Gruszką z pastą z pestek dyni "
Krok 8 - Cytrynowy dorsz foto
9
Bardzo prosty sposób na aromatycznego dorsza. Wystarczy tylko tak skomponować składniki i dodatki by aromat cytryny był wyczuwalny. A , że ryby lubią sie z cytryną obiadek był wyjątkowo udany.
Dodatkowo podałam gruszkę faszerowaną pastą z pestek dyni o cytrynowym smaku.
Krok 9 - Cytrynowy dorsz foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 03.11.2013 18:25
Smaczna rybka.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak