Cytrynowo - maślany łosoś parowany w papilotach

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łosoś

    350 g
  • pomidor

    1 szt.
  • papryka czerwona

    1 szt.
  • cytryna

    1 szt.
  • natka pietruszki

  • masło

  • Pieprz czarny Prymat w młynku

  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Cytrynowo - maślany łosoś parowany w papilotach foto
Propozycja na delikatnego i soczystego łososia parowanego z warzywami, z wyraźną nutą maślano - cytrynową.

PRZYGOTOWANIE:

Z łososia usuwamy skórę, dzielimy go na dwie porcje i oprószamy z obu stron solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz ziołami prowansalskimi.
Krok 2 - Cytrynowo - maślany łosoś parowany w papilotach foto
Cytrynę obieramy ze skórki i kroimy ją na plasterki. Pomidora również kroimy w plastry, a z czerwonej papryki usuwamy gniazdo nasienne, odkrawamy górną i dolną część, a tę środkową kroimy w cienkie paski w stylu orientalnym.
Krok 3 - Cytrynowo - maślany łosoś parowany w papilotach foto
Na kawałku folii aluminiowej kładziemy plastry masła, a na nich kawałek łososia.

Następnie na rybę układamy kolejną porcję masła, a na niej plastry pomidora, na przemian z cytryną. Na wierz układamy paski czerwonej papryki i dokładnie zawijamy całość w papilot.

* Tak samo postępujemy z drugą porcją łososia.

Tak przygotowane papiloty układamy na sitku w garnku z gotującą się wodą lub specjalnie przeznaczonym do tego naczyniu i parujemy około 12 minut.

Po tym czasie otwieramy papiloty i wykładamy ryby na talerze, podając je ze świeżą natką pietruszki oraz ulubionymi dodatkami np. puree ziemniaczanym.

Życzę smacznego! :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Katarzyna59 20.03.2015 20:32
super smaczny
adelajda 18.03.2015 15:21
szybko i smacznie
anemon 18.03.2015 12:21
Smacznie i bardzo apetycznie.
Ania84 18.03.2015 11:52
mmm pięknie wygląda a smakuje jeszcze lepiej
aginaa 18.03.2015 10:57
uwielbiam taką rybkę
Anna169Hosz 18.03.2015 10:38
Pyszna rybka.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat