Przepis i sposób przygotowania na: Cytrynowiec
Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z cukrem dodając stopniowo pozostałe składniki. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pianę z białek delikatnie połączyć z resztą ciasta. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 st bez termoobiegu przez 30-35min. Biszkopt wystudzić.
2.
Masa budyniowa- cytrynowa.Z cytryn wycisnąć sok. Do soku z 3 cytryn dolać tyle wody aby razem objętość płynu wyniosła 500 ml, odlać z tego pół szklanki, resztę zagotować. W szklance rozpuścić budynie z mąką i ugotować, odstawić aż budyń będzie całkowicie zimny. Masło utrzeć na puch, a następnie dodawać po łyżce budyniu nadal ucierając, aż powstanie gładka jednolita masa.
3.
Pianka śmietanowa.Dwie galaretki ugotować w 500 ml wody, zostawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem waniliowym. Połączyć z tężejącą galaretką.
4.
2 łyżki cukru pudru rozpuścić w letniej wodzie, dodać sok z 1/2 cytryny i tak przygotowanym ponczem nasączyć biszkopt. Na biszkopt wyłożyć masę budyniową-cytrynową, a następnie piankę śmietankową. Całość przykryć herbatnikami.
5.
Masło rozpuścić, dodać do niego sok z cytryny i cukier, mieszać aż do rozpuszczenia cukru. Tak przygotowaną polewą polać ciasto. Odstawić do stężenia polewy. Smacznego!