Cytrynowiec

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Biszkopt

    - -
  • jaja

    5 szt
  • woda

    4 łyżki
  • cukier

    1 szklanka
  • mąka

    3/4 szklanki
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • Warstwy ciasta:

    - -
  • budyń cytrynowy

    3 szt
  • woda

    5 1 szklanka
  • galaretka cytrynowa

    2 szt
  • margaryna

    1 szt
  • masło

    1 szt
  • śmietana 30%

    500 g
  • fix do śmietany

    2 szt
  • cukier

    3 łyżki
  • herbatniki

    - -
  • cytrynka

    2 szt
  • polewa czekoladowa

    - -
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić, dodać wodę oraz cukier pod koniec dodać żółtka. Mąkę tortową wymieszać z proszkiem do pieczenia. Obie mąki przesiać i dodać do ubitych jajek. Całość delikatnie wymieszać. Przełożyć na blaszkę o wymiarach 25x35 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w 180 stopniach przez ok. 20 min.

Zagotować 5 szklanek wody, w 1 szklance rozrobić budynie, przygotować budyń, pod koniec gotowania wsypać cytrynową galaretkę, odstawić do wychłodzenia. W misce utrzeć kostkę margaryny z kostką masła, następnie dodawać po 1 łyżce ostudzoną masę budyniową.
Biszkopt przekroić na 2 części( grubszą- na spód, cienką-na wierzch). 3/4 masy budyniowej przełożyć na dolną część biszkoptu, następnie wylać gęstniejącą cytrynową galaretkę i przełożyć cienką warstwą biszkoptu, następnie wyłożyć pozostałą cześć kremu. Ubić śmietanę z 3 łyżkami cukru i fixami do śmietany, wyłożyć na krem. Z cytryn wycisnąć sok. Herbatniki moczyć w soku z cytryn i układać na śmietanie. Całość polać polewą czekoladową.

Rady przy pieczeniu:
Biszkopt należy upiec dzień wcześniej, ponieważ świeży ciężko jest przekroić.
Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ben-ka 26.12.2014 13:14
Wygląda smakowicie,pewnie i tak smakuje.
ben-ka 15.10.2014 08:55
Z chęcią bym spróbowała.
Ewa104 03.04.2013 10:45
Cytrynowe ciasta robiłam najczęściej bez kremu,ale Twoje ciacho bardzo mi się podoba.
Botwinka 18.10.2012 22:59
super
reniatka 18.10.2012 16:38
rewelacyjne ciacho!!!
sara1 17.10.2012 19:35
świetnie wygląda
Agnieszka91 17.10.2012 19:15
pyszności
smakoszek 17.10.2012 19:05
pysznie wygląda
Miki 17.10.2012 19:04
super
jasiek 17.10.2012 19:03
śliczne to ciacho

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat