Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cytrynowe racuchy z jabłkami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 3/4 szklanki
jajko 1 sztuka
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
kurkuma 1 szczypta
cukier waniliowy 1 łyżka
sok z cytryny 1 łyżka
skórka cytrynowa otarta 1 łyżeczka
jabłka 2 sztuki
olej do smażenia 1 wg potrzeby
kwaśna śmietana 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Cytrynowe racuchy z jabłkami

Kroki postępowania

1
Zrobić gęste ciasto ze śmietany , mąki , jajka . Dodać szczyptę kurkumy ( tylko tyle by zabarwiła ciasto na ładny żółty kolor ). Do ciasta dodać proszek do pieczenia , szczyptę soli , cukier waniliowy , sok z cytryny i otartą skórkę cytrynową .
Krok 1 - Cytrynowe racuchy z  jabłkami foto
2
Jabłka obrać , usunąć gniazda nasienne .
Krok 2 - Cytrynowe racuchy z  jabłkami foto
3
Pokroić w drobną kostkę .
Krok 3 - Cytrynowe racuchy z  jabłkami foto
4
Dodać do ciasta i wymieszać .
Krok 4 - Cytrynowe racuchy z  jabłkami foto
5
Na patelni rozgrzać olej . łyżka kłaść na gorący porcje ciasta z jabłkami . Smażyć na rumiano z obu stron zmniejszając pod koniec gaz tak by się dosmażyły a nie za mocno przypiekły .
Zdjąć z patelni i smażyć następną porcję aż sie ciasto wyczerpie .

Ja podaje przestudzone ( wolimy takie niż gorące ) z konfiturami ( może być mus jabłkowy , konfitura wiśniowa ) lub cukrem pudrem , lub ze śmietaną i cukrem .Każdy w domu ma swoją ulubioną wersję . Ja preferuję mus jabłkowy ( nie słodzony ) , cukier i kleks śmietany .
Krok 5 - Cytrynowe racuchy z  jabłkami foto
6
W całym domu pachnie cytryną , wanilią i jabłkami . Stygną racuszki .
Robię różne - na zsiadłym mleku , drożdżowe , na proszku do pieczenia . Wszystkie są przez rodzinkę rozchwytywane . Ostatnio jakoś bardziej byłam nastawiona na obiady mięsna - to chyba wina zimna .Dziś jakoś o niczym innym nie mogłam myśleć tylko o racuchach .Jednym słowem pachniały mi zanim zaczęłam robić .
Krok 6 - Cytrynowe racuchy z  jabłkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

everay 06.11.2013 14:17
napewno pyszne:)
sanielcia 06.11.2013 12:35
bardzo fajny przepis!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak