Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cytrynowe placuszki z ricottą

3.0
(16)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ser ricotta 250 gram
mąka 1/2 szklanka
jajko 4 sztuka
skórka z cytryny 1/2 łyżka
cukier 2 łyżka
sól 1 szczypta
olej do smażenia 2 łyżka
miód płynny 1 łyżka
cukier waniliowy 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Cytrynowe placuszki z ricottą

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do sera dodać żółtka, cukier, cukier z wanilią i startą skórkę z cytryny. Zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać. Dodać 1/3 ubitej piany z białek i delikatnie wymieszać. Dodać resztę piany i wymieszać kilkukrotnie do połączenia się składników. Smażyć niewielkie placuszki (najlepiej bez tłuszczu) z dwóch stron na rumiano. Podawać polane syropem klonowym lub miodem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aisoglam 23.05.2013 23:48
Świetnie się prezentują te placuszki ;)
zdeba 13.09.2012 22:56
mniam!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak