Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka
1 1/4 szklanki -
cukier puder
1/2 szklanki -
masło
1/2 kostki -
sól
1/2 łyżeczki -
masa
-
żółtko jajek
9 szt -
białko
2 szt -
cukier
1 szklanka -
sok z cytryny
2/3 szklanki -
skórka cytrynowa
1/4 szklanki -
sól
-
masło
4 łyzki -
śmietana kremówka
3 łyżki
Przepis i sposób przygotowania Cytrynowe batoniki
Masa: ubić żółtka i białka razem. Cukier dobrze wymieszać ze skórką cytrynową i szczyptą soli. Dodać do jajek i wymieszać. Następnie dolać sok z cytryny. Przełożyc do garnka, dodać masło i podgrzewać masę na małym ogniu kilka minut nie dopuszczając do zagotowania. Na koniec zdjąć z ognia i wymieszać ze śmietaną. Masę przełożyc na spód zaraz po wyjęciu go z piekarnika. Znów podpiec około 15 minut. Wystudzić i pokroić w kształt batoników. Podawać posypane cukrem pudrem.
Komentarze (4)