Cytrynowe batoniki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1 1/4 szklanki
  • cukier puder

    1/2 szklanki
  • masło

    1/2 kostki
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • masa

  • żółtko jaja

    9 szt
  • białko

    2 szt
  • cukier

    1 szklanka
  • sok z cytryny

    2/3 szklanki
  • skórka cytrynowa

    1/4 szklanki
  • sól

  • masło

    4 łyzki
  • śmietana kremówka

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wyrobić ciasto z mąki, cukru pudru, soli i masła. Wyłożyc nim forme i odstawić do lodówki na 30 minut. Piekarnik rozgrzać do 180 C i piec ciasto przez około 20 minut
Masa: ubić żółtka i białka razem. Cukier dobrze wymieszać ze skórką cytrynową i szczyptą soli. Dodać do jajek i wymieszać. Następnie dolać sok z cytryny. Przełożyc do garnka, dodać masło i podgrzewać masę na małym ogniu kilka minut nie dopuszczając do zagotowania. Na koniec zdjąć z ognia i wymieszać ze śmietaną. Masę przełożyc na spód zaraz po wyjęciu go z piekarnika. Znów podpiec około 15 minut. Wystudzić i pokroić w kształt batoników. Podawać posypane cukrem pudrem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ilka_86 06.04.2012 19:14
pewnie bardzo smaczne
jolaxa 21.06.2011 20:03
pycha
jolaxa 21.06.2011 20:03
pycha
Edyta38 22.04.2011 13:49
pycha:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat