Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

cytrynowa tarta z bezą

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

m?ka 22,5 dag
cukier puder 4 ?y?eczki
zimne mas?o dag
?ó?tko 5 sztuka
sól
t?uszcz do formy
cukier 11 dag
skórka z cytry 2 sztuka
m?ka kukurydziana 3 ?y?ki
sok z cytryny 125 ml
mas 8,5 dag
białko 4 sztuka
cukier drobny 11,5 dag
woda zimna 225 ml
woda zimna 3 ?y?ki

Przepis i sposób przygotowania na: cytrynowa tarta z bezą

ciasto:
22,5 dag m?ki,4 ?y?eczki cukru pudru,szczypta soli,14 dag zimnego mas?a,1 ?ó?tko,3 ?y?ki zimnej wody,t?uszcz do formy.

form? do tarty o ?rednicy 23cm wysmarowac t?uszczem.cytryne sparzyc i wyszorowac. Wymieszac m?k?, cukier i sól, dodac pokrojone mas?o i wymieszac az powstanie "kruszonka" ?ó?tko wymieszac z woda i wlac do reszty.Wymieszac az powstanie zwarte ciasto uformowac kule, zawinac w folie spozywcza i w?ozyc do lodówki min. na 30 min. wyjac ciasto z lodówki, rozwa?kowac i wylepic forme do tarty, wstawic do lodówki na kolejne 30 min. rozgrzac piekarnik do 190 stopni celcjusza, na cisto po?ozyc folie aluminiowa i wstawic do piekarnika piec ok 15 min nastepnie zdjac folie i piec jeszcze 5-6 min ciasto nie bedzie suroe ale bedzie blade. ciasto wystudzic w formie
krem:

ubijamy trzepaczk? ?ó?tka, przelewamy je do ?redniego rondla. Dodajemy skórk? i sok z cytryny, mieszamy dokladnie. W misce mieszamy cukier, m?k? kukurydzian? i szczypt? soli, nast?pnie stopniowo dodajemy wod?, mieszamy dok?adnie zeby nie by?o grudek . Wlewamy do ?ó?tek i dok?adnie mieszamy.
bierzemy wi?kszy rondel z zimn? wod?. miske z mieszank? "?ó?tkow?" stawiamy na ?rednim ogniu i ca?y czas mieszamy az do zagotowania. Kiedy zg?stnieje, gotujemy jeszcze ok. pó? minuty. Zdejmujemy z ognia i ca?y czas mieszamy trzepaczk? dodajemy pokrojone w kostk? mas?o. Gdy si? rozpu?ci i wch?onie szybko zdejmujemy z ognia i przek?adamy rondel do wody - powinna bezpiecznie si?ga? boków. uwa?amy ?eby woda nie wla?a sie do kremu. Sch?adzamy krem kilka minut, mieszamy bardzo cz?sto. Gdy przestygnie, odk?adamy do ca?kowitego wystygni?cia, mieszamy cz?sto tak ?eby nie zrobila sie skorupa.
beza:

Przelewamy bia?ka do czystej i suchej miski. Ubijamy na sztywn? pian?. Dodajemy po 1 ?y?ce cukru, za ka?dym razem dok?adnie ubijaj?c, aby cukier si? rozpu?ci?. Piana powinna by? l?ni?ca i sztywna.
Na spód ciasta wy?o?y? krem, rozprowadzic go na ca?ej powierzchni, przy czym dooko?a brzegu troch? grubsz? warstw?. Krem ma tendencje do kurczenia si? podczas pieczenia.Przykrywamy bez? i za pomoc? widelca robimy na powierzchni "sto?ki" - wsadzamy widelec pionowo, zakr?camy w pianie i podnosimy do góry - Piec 10-15 minut. Wierzch powinien si? zrumieni?, ale powinny przebija? si? bia?e fragmenty bezowego pod?o?a.
Wyjmujemy z piekarnika i studzimy 30 minut minimum. smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 03.11.2012 00:30
super przepis
Fiffi 13.10.2012 23:15
smaczna
mariel78 12.09.2012 07:19
pycha
sara1 11.09.2012 19:59
apetyczna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak