Cytrynowa babka Gogo (składniki łatwe do zapamiętania)

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Keksówka o wymiarach 12 x 30 cm

  • jajka

    6 sztuk
  • mąka pszenna

    tyle, ile zaważą 4 jajka
  • masło

    tyle, ile ważą 2 jajka
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

Dodatkowo

  • sok z cytryny

    4-6 łyżek
  • skórka z cytryny

    3 łyżki

Polewa

  • czekolada gorzka

    100 gram
  • mleko

    2-3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Białka należy oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.
Pod koniec ubijania stopniowo wsypać cukier.
Następnie, nie przerywając miksowania - powoli dodać żółtka, sok z cytryny i kolejno mąkę, cukier waniliowy, skórkę cytrynową oraz proszek do pieczenia.
Na końcu puszystą masę połączyć z uprzednio roztopionym i ostudzonym masłem.
Ciasto przelać do formy) wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.
Piec (w rozgrzanym piekarniku) przez 45-60 min (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach.
Czekoladę rozpuścić z kilkoma łyżkami mleka i polać po ostudzonej babce.
Diana Rusiłowicz
Babka zachwyca swą lekkością i waniliowym smakiem. Przypomina słodki biszkopt, dlatego tę słodycz zawsze przełamuję nutą cytryny i delikatnie gorzką polewą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Diana Rusiłowicz 05.02.2017 00:37
Baaaardzo ;)
Klausia 04.02.2017 17:00
Dobra babka.
Diana Rusiłowicz 03.02.2017 01:32
Smaczna propozycja!
gusia1000 02.02.2017 22:58
Dobra babka.
Patrycja33 02.02.2017 10:43
wygląda smakowicie :)
Diana Rusiłowicz 02.02.2017 01:13
Dziękuję :)
KuchniaMagdaLeny 01.02.2017 01:51
Pyszna babeczka ;)
Diana Rusiłowicz 01.02.2017 00:26
Dziękuję :)
Diana Rusiłowicz 01.02.2017 00:25
Polecam :)
Renata9 31.01.2017 21:46
Fajny przepis i super babka :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat