Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cynamonowe, zakręcone drożdżówki

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 2,5 dag
masło 7,5 dag
mleko 1 szkl
cukier 10 dag
sól szczypta
mąka pszenna 3 szkl
masło 5 dag
cukier puder 10 dag
Cynamon mielony Prymat 2 lyżeczki
jaja 1 do posmarowania

Przepis i sposób przygotowania na: Cynamonowe, zakręcone drożdżówki

Roztop masło (7,5 dag) i dodaje mleko. W misce utrzyj drożdże z cukrem i zalej masłem z mlekiem. Dodaj mąkę z solą i wyrabiaj do gładkości. Miskę przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia - ma podwoić objętość (zostawiłam na 1,5godz.). Utrzyj masło (5 dag) z cukrem pudrem i cynamonem. Rozwałkuj ciasto na stolnicy na kształt prostąkąta (ok. 3mm grubości) i wysmaruj je przygotowanym nadzieniem. Zwiń prostokąt w rulon i pokrój na ok. 2 cm kawałki. Ułóż na blasze wysmarowanej tłuszczem i pozstaw do wyrośnięcia pod przykryciem na ok. pół godziny. Piecz w nagrzanym piekarniku do 250st.C przez 10 min. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia1988 12.11.2013 07:55
jak fajnie wyglądają
AURELKA 13.08.2013 21:46
wyglądają rewelacyjnie
Adam/ZUB3R 12.07.2013 21:50
ładnie wyglądają
IwonaKa 24.06.2013 11:38
wspaniałe,uwielbiam wszystko to co z cynamonem
RenataZ-et 20.12.2012 21:13
wyglądają super
misia53 28.11.2012 14:19
śliczne i kuszące
malinka18 04.09.2012 20:21
śliczne...
katarzynka455 04.09.2012 19:43
wyglądają apetycznie
Katarzyna87 04.09.2012 14:29
mniam
Agnieszka91 04.09.2012 13:15
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak