Cynamonowe Świderki krucho-drożdżowe

Cynamonowe Świderki krucho-drożdżowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • mąka pszenna

    500 g
  • masło

    140 g
  • cukier

    1 łyżka
  • cukier waniliowy

    1 łyżka
  • jajko

    2
  • drożdże świeże

    40 g
  • mleko ciepłe

    2-3 łyżki
  • sól

    szczypta
  • skórka z cytryny

    1

Dodatkowo

  • cukier drobny

    2-3 łyżki
  • Cynamon mielony Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Cynamonowe Świderki krucho-drożdżowe

Drożdże rozcieramy z łyżką cukru, mlekiem i odstawiamy na 10 minut, aż zaczną pracować. Miękkie masło razem z cukrem waniliowym, szczyptą soli i skórką z cytryny przekładamy do miski i mieszamy mikserem lub ręcznie. Następnie dodajemy jajka i rozczyn drożdżowy i mieszamy kilka minut, aby wszystkie składniki połączyły się ze sobą. Na końcu do masy przesiewamy mąkę i wyrabiamy ręcznie ciasto ok. 5 min.

Drobny cukier mieszamy w miseczce z cynamonem. Ciasto przekładamy na stolnicę i dzielimy na 14-16 części. Z każdej części formujemy wałek o długości ok. 30 cm. Każdy wałek należy obtoczyć w niewielkiej ilości cukru z cynamonem, następnie wałek skręcamy w świderek/spiralkę. Świderki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 min, aby podrosły. Bułki pieczemy w temp 180 C przez 20-30 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Ela15 26.11.2015 11:35
rewelacja , już czuje ten zapach cynamonu
Agnieszka-87-25 25.11.2015 16:12
ekstra są!!
agnieszka214 25.11.2015 15:49
Już mogłaby to zjesc
monika141 25.11.2015 15:31
pyszności

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat