Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cynamonowe Świderki krucho-drożdżowe

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki

mąka pszenna 500 g
masło 140 g
cukier 1 łyżka
cukier waniliowy 1 łyżka
jajko 2
drożdże świeże 40 g
mleko ciepłe 2-3 łyżki
sól szczypta
skórka z cytryny 1

Dodatkowo

cukier drobny 2-3 łyżki
Cynamon mielony Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Cynamonowe Świderki krucho-drożdżowe

Drożdże rozcieramy z łyżką cukru, mlekiem i odstawiamy na 10 minut, aż zaczną pracować. Miękkie masło razem z cukrem waniliowym, szczyptą soli i skórką z cytryny przekładamy do miski i mieszamy mikserem lub ręcznie. Następnie dodajemy jajka i rozczyn drożdżowy i mieszamy kilka minut, aby wszystkie składniki połączyły się ze sobą. Na końcu do masy przesiewamy mąkę i wyrabiamy ręcznie ciasto ok. 5 min.

Drobny cukier mieszamy w miseczce z cynamonem. Ciasto przekładamy na stolnicę i dzielimy na 14-16 części. Z każdej części formujemy wałek o długości ok. 30 cm. Każdy wałek należy obtoczyć w niewielkiej ilości cukru z cynamonem, następnie wałek skręcamy w świderek/spiralkę. Świderki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 min, aby podrosły. Bułki pieczemy w temp 180 C przez 20-30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 26.11.2015 11:35
rewelacja , już czuje ten zapach cynamonu
Agnieszka-87-25 25.11.2015 16:12
ekstra są!!
agnieszka214 25.11.2015 15:49
Już mogłaby to zjesc
monika141 25.11.2015 15:31
pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak