Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki
-
mąka pszenna
500 g -
masło
140 g -
cukier
1 łyżka -
cukier waniliowy
1 łyżka -
jajko
2 -
drożdże świeże
40 g -
mleko ciepłe
2-3 łyżki -
sól
szczypta -
skórka z cytryny
1
Dodatkowo
-
cukier drobny
2-3 łyżki -
Cynamon mielony Prymat
1 łyżeczka
Przepis i sposób przygotowania Cynamonowe Świderki krucho-drożdżowe
Drobny cukier mieszamy w miseczce z cynamonem. Ciasto przekładamy na stolnicę i dzielimy na 14-16 części. Z każdej części formujemy wałek o długości ok. 30 cm. Każdy wałek należy obtoczyć w niewielkiej ilości cukru z cynamonem, następnie wałek skręcamy w świderek/spiralkę. Świderki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 min, aby podrosły. Bułki pieczemy w temp 180 C przez 20-30 minut.
Komentarze (4)