Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cynamonowe króliczki

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Rozczyn

drożdże świeże 5 dag
cukier 1 łyżka
mąka tortowa 1 łyżka
mleko ciepłe 1 łyżka

Ciasto

mąka tortowa 3 szklanki
jajko 2 sztuki
margaryna 10 dag
cukier waniliowy 1 opakowanie
cukier 4 łyżki
mleko 0,5 szklanki
sól szczypta

Dodatkowo

Cynamon mielony Prymat według uznania
cukier według unania
margaryna 5 dag

Dekoracja

czekolada mleczna 2 kostki
rodzynki na oczy

Przepis i sposób przygotowania na: Cynamonowe króliczki

1. Drożdże rozcieramy z cukrem, mąką i mlekiem.Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na około 15 minut do wyrośnięcia.
2. Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia.
3. Do mąki wbijamy jajka, dodajemy oba cukry, sól, margarynę, rozczyn i stopniowo wlewając mleko zagniatamy ciasto. przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
4. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części. Każdą osobno wałkujemy, smarujemy rozpuszczoną i ostudzona margaryną, posypujemy cukrem i cynamonem. Ciasto rolujemy.
5. Roladę kroimy w cienkie plastry. Dodatkowo kroimy jeszcze dwa cieńsze plastry, z których formujemy uszy. Uszy dolepiamy do grubszego plastra i układamy na blaszce.
6. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.
7. Króliczki ściągamy i odstawiamy do ostygnięcia.
8. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Jedną stronę rodzynek smarujemy czekoladą i przyklejamy je do główki.
9. Gotowe! Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 14.03.2018 13:30
Lubię ciasteczka z cynamonem. :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak