Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cynamonki zawijaski

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1,5 szklanki
cukier puder pół szklanki
cukier wanilinowy 2 łyżeczki
masło 3/4 kostki
białko 1
woda 1 łyżka
Cynamon mielony Prymat 2 łyżeczki
sól pół łyżeczki
cukier drobny 1/4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Cynamonki zawijaski

co i jak?

Do miski wsypać mąkę, cukier puder, sól, cukier wanilinowy, masło i zagnieść ciasto. Schować na pół godziny do lodówki.

1 białko wymieszać z łyżką wody.

Cukier połączyć z cynamonem.

Przygotować prostokątny kawałek papieru do pieczenia, podsypać mąką, rozłożyć ciasto, również posypać mąką, cienko rozwałkować na wymiary tegóż kawałka papieru do pieczenia (30x25cm).

Rozwałkowane ciasto polać białkiem z wodą, następnie posypać dość obficie cukrem z cynamonem.

Zawinąć, zaczynając od szerszego boku (brzegu) i schować ciasto zawinięte w folię do zamrażarki na kolejne pół godziny. Zdjąć folię, ciasto pokroić na 1,5 cm kawałki, układać na blaszce, pokrytej papierem do pieczenia, polecam również wysmarować powierzchnię, gdzie kładziecie ciasteczka, by nie przywarły.

Piec w 170' (bez termoobiegu) 15 min, aż będą złote

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia1988 05.03.2013 14:03
smakowicie wyglądają
mzap88 05.03.2013 13:18
polecam! :) są pyszne, choć dla mnie minimalnie za słodkie
Ewelina47 05.03.2013 12:52
ale fajnie to wygląda, też chce taki zrobić

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak