Przepis i sposób przygotowania na: Ćwikła z chrzanem
Przepis na ćwikłę, tarte buraczki które doskonale łączą się z ostrym smakiem chrzanu i kwaśnym sokiem z cytrynu. Pikantny i aromatyczny dodatek znakomicie sprawdzi się do Wielkanocnego obiadu lub jako przekąska.
Jak zrobić ćwikłę?
Buraki (najlepiej takie podobnej wielkości) wyszorować, włożyć nieobrane do wrzącej wody. Ugotować do miękkości, a następnie ostudzić.
Ostudzone buraki obrać z łupinek i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Korzeń chrzanu obrać i również zetrzeć na tarce o małych oczkach. Do świeżo startego chrzanu dodać łyżkę octu i wymieszać.
Teraz połączyć chrzan z burakami doprawić całość do smaku cukrem, sokiem z cytryny i solą, starając się tak zbalansować smak aby był słodko-kwaśny. Całość dokładnie wymieszać.
Przełożyć gotową ćwikłę z chrzanem do słoiczków, szczelnie zamknąć i odstawić do lodówki aby smaki się połączyły na 24 lub 48 godzin.