Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ćwikła.

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

buraki czerwone 1 kg
sól
cukier
Kwas cytrynowy Prymat 1 łyżeczka
chrzan tarty 160 g

Przepis i sposób przygotowania na: Ćwikła.

Buraki ugotować do miękkości.Jak przestygną obrać je ze skórek i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach.Do startych buraków dodać chrzan ze słoiczka i kwasek cytrynowy(można go także zastąpić sokiem z cytryny).Doprawić całość cukrem,solą i pieprzem do smaku.Przygotowaną ćwikłę przechowywać w lodówce.Dobrze jest dać jej trochę czasu,by jej smak się wyostrzył, najlepsza będzie na drugi dzień po przygotowaniu.

Taka ćwikła to świetny dodatek do dań wytrawnych,zwłaszcza do wszelakich mięs i wędlin.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eMMe 11.01.2014 18:15
Najlepsza do kanapeczek z domową wędlinką:)
dodi 11.01.2014 16:13
bardzo lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak