Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ćwiartki z grilla

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ćwiartki z kurczaka 4 sztuka
olej rzepakowy 4 łyżka
miód 1 łyżka
ząbek czosnku 2 sztuka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka czubata
przyprawy 1 łyżeczka ognista mieszanka
sól 1 duża szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Ćwiartki z grilla

Ćwiartki z kurczaka oczyszczamy, dokładnie płuczemy. Osuszamy papierowym ręcznikiem.

Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę.

Dodajemy do oleju wraz z sokiem z limonki, miodem i przyprawami. Mieszamy, dokładnie nacieramy ćwiartki kurczaka. Odstawiamy na godzinę do zamarynowania.

Mięso kładziemy na rozgrzanym grillu (skórą do dołu). Pieczemy przez 20 minut, po czym odwracamy na drugą stronę i grillujemy kolejne 20 minut.

Udka smarujemy od strony skóry pozostałą marynatą, odwracamy i grillujemy jeszcze około 5 minut.

Jeśli po nakłóciu wycieka z mięsa jasny i przezroczysty sok- mięso jest gotowe. W razie potrzeby grillujemy jeszcze kilka minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 14.04.2015 15:26
poproszę o jedną ćwiartkę
Jagódka77 23.12.2014 20:39
zjadłoby się takie pyszności
Agata3 21.10.2014 19:07
super danie:)
ice cubes 21.10.2014 12:54
dobre mięsko :)
Laila2786 21.10.2014 10:48
kurczaczek czy smażony, grillowany, pieczony po prostu uwielbiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak