Ćwiartki z grilla

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ćwiartki z kurczaka

    4 sztuka
  • olej rzepakowy

    4 łyżka
  • miód

    1 łyżka
  • ząbek czosnku

    2 sztuka
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżka czubata
  • przyprawy

    1 łyżeczka ognista mieszanka
  • sól

    1 duża szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ćwiartki z kurczaka oczyszczamy, dokładnie płuczemy. Osuszamy papierowym ręcznikiem.

Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę.

Dodajemy do oleju wraz z sokiem z limonki, miodem i przyprawami. Mieszamy, dokładnie nacieramy ćwiartki kurczaka. Odstawiamy na godzinę do zamarynowania.

Mięso kładziemy na rozgrzanym grillu (skórą do dołu). Pieczemy przez 20 minut, po czym odwracamy na drugą stronę i grillujemy kolejne 20 minut.

Udka smarujemy od strony skóry pozostałą marynatą, odwracamy i grillujemy jeszcze około 5 minut.

Jeśli po nakłóciu wycieka z mięsa jasny i przezroczysty sok- mięso jest gotowe. W razie potrzeby grillujemy jeszcze kilka minut.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ela15 14.04.2015 15:26
poproszę o jedną ćwiartkę
Jagódka77 23.12.2014 20:39
zjadłoby się takie pyszności
Agata3 21.10.2014 19:07
super danie:)
ice cubes 21.10.2014 12:54
dobre mięsko :)
Laila2786 21.10.2014 10:48
kurczaczek czy smażony, grillowany, pieczony po prostu uwielbiam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat