Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Curry z dynią, soczewicą i szpinakiem

3.0
(18)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

1 l bulionu warzywnego
500 g dyni (ja użyłam prowansalskiej)
pół szklanki czerwonej soczewicy
2 spore garści świeżego szpinaku
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 duży pomidor obrany ze skóry
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka curry
1/3 łyżeczki mielonej chili (lub więcej)
1/3 łyżeczki mielonego imbiru
szczypta cynamonu
garść uprażonych orzechów ziemnych
mały kubek jogurtu naturalnego
sól
olej rzepakowy

Przepis i sposób przygotowania na: Curry z dynią, soczewicą i szpinakiem

Soczewicę dokładnie płuczemy na sicie. Dynię kroimy w sporą kostkę, wrzucamy ją na rozgrzaną patelnię. Dodajemy do niej pokrojoną w drobną kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek, wszystko smażymy na wolnym ogniu 4 minuty. Dodajemy do tego curry, imbir, cynamon i chili, smażymy 15 sekund. Po tym czasie wlewamy bulion, dodajemy pokrojony w drobną kostkę pomidor, soczewicę, całość gotujemy około 5 minut - do miękkości dyni. Pod koniec wlewamy sok z cytryny, szpinak, doprawiamy solą. Curry przelewamy do misek, dodajemy łyżkę jogurtu i parę orzechów ziemnych.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka17
Jagódka17 21.10.2017 15:38
Lubię takie dania
jejkuchnia 20.10.2017 12:25
Apetyczne danie. :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak