Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cukiniowe księżyce z tymiankiem

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

cukinia 1 szt
jajko 1 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
sól
tymianek
Przyprawa do zup i potraw Kucharek
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Cukiniowe księżyce z tymiankiem

Kroki postępowania

1
Cukinie obieramy ze skórki i myjemy, osuszamy. Następnie kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy środek. Kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. powstałe księżyce z cukinii lekko oprószamy solą i zostawiamy na 5 minut.
Krok 1 - Cukiniowe księżyce z tymiankiem foto
2
W miseczce roztrzepujemy jajko i maczamy w nim kawałki cukinii.
Krok 2 - Cukiniowe księżyce z tymiankiem foto
3
Następnie dokładnie obtaczamy w bułce tartej.
Krok 3 - Cukiniowe księżyce z tymiankiem foto
4
Na patelni rozgrzewamy olej i wkładamy na niego księżyce z cukinii. Smażymy na rumiano z obu stron.
Krok 4 - Cukiniowe księżyce z tymiankiem foto
5
Po obróceniu na drugą stronę obficie posypujemy tymiankiem i jeszcze chwilę smażymy, żeby zioło zagrzało się i mogło oddać cały swój aromat i smak. Cukinie wykładamy na papierowy ręcznik, żeby wchłonął nadmiar oleju.

Następnie przekładamy na talerzyk i możemy delektować się smakiem niezwykle aromatycznej smażonej cukinii.
Krok 5 - Cukiniowe księżyce z tymiankiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

joannaa24 30.01.2016 16:29
Lubię cukinię, a ta wygląda bardzo smacznie ;)
marenka 30.01.2016 15:35
na pewno smaczne
agaK. 29.01.2016 20:55
Ciekawy przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak