Przepis i sposób przygotowania na: Cukiniowe krążki z nadzieniem
Kroimy w plastry szerokości 1.5-2cm.
Wydrążamy środek pozbywając się pestek.
Podsmażamy na oliwie z każdej strony po około 2 minuty.
Gotujemy ryż i łączymy z mięsem mielonym. Doprawiamy do smaku.
(Mi został farsz od gołąbków i go wykorzystałam).
Kładziemy każdy podsmażony plaster cukinii na desce i nadziewamy go farszem z ryżem i mięsem.
Ubijamy gęsto, żeby farsz "nie wypadł" przy przewracaniu na patelni.
Posypujemy paprykami.
Ponownie podsmażamy na małym ogniu z każdej strony.
Tak żeby mięso się "ścięło".
Dolewamy sosu pomidorowego lub koncentratu.
Doprawiamy go solą, ziołami - wedle uznania.
Na małym ogniu dusimy około 15 min.
Na koniec ścieramy żółty ser i czekamy, aż się roztopi.
Podajemy z sosem pomidorowym i posypane ziołami prowansalskimi.