Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cukiniolada

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukinia 1,5 kg
brzoskwinia 0,5 kg
ananas świeży 1 szt
cukier 1 kg
sok z połowy cytryny

Przepis i sposób przygotowania na: Cukiniolada

Kroki postępowania

1
Cukinię obieramy, wydrążamy środek z pestkami i kroimy w małe kawałeczki. Brzoskwinie myjemy, kroimy w kawałki. Ananasa obieramy, kroimy w kostkę
Krok 1 - Cukiniolada foto
2
Wszystkie składniki wrzucamy do garnka, dodajemy sok z połówki cytryny i miksujemy blenderem na jak najgładszą masę. Garnek stawiamy na małym ogniu. Często mieszamy żeby dżem się nie przypalił
Krok 2 - Cukiniolada foto
3
Gdy dżem zacznie się gotować dosypujemy cukier. Mieszamy i gotujemy jeszcze około 30 minut. Gorący dżem przekładamy do słoiczków i od razu zakręcamy.
4
Pasteryzujemy przez 10 minut. Układamy słoiczki na zakrętkach (czyli do góry "nogami") i zostawiamy do ostygnięcia.
Krok 4 - Cukiniolada foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iziona 25.07.2012 07:54
Koniecznie muszę kiedyś to przygotować bo jeszcze nigdy nie robiłam cukinii w tym stylu

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak