Cukinio - kapuśniak z nutką rabarbaru

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • skrzydełek z kurczaka

    6
  • średniej główki

    1/4
  • młodej kapusty

  • cukinia

    1
  • pora

    10 cm
  • łodygi selera naciowego

    2
  • duże marchewki

    3
  • ziemniaków ( po obraniu )

    500 g
  • posiekanej natki pietruszki

    2 łyżki
  • posiekanej natki selera

    2 łyżki
  • posiekanego koperku

    2 łyżki
  • ok. 3 l wody

  • sól do smaku

  • pieprz do smaku

  • kucharek w płynie do smaku

  • słodkiej śmietany 18 %

    3/4 szk
  • rabarbar

    3 łodygi
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Cukinio - kapuśniak z nutką rabarbaru foto
Do garnka wlać wodę, dodać umyte skrzydełka i ugotować wywar. Gdy wywar się gotuje przygotować wszystkie warzywa,
Krok 2 - Cukinio - kapuśniak z nutką rabarbaru foto
czyli obrać, umyć i dowolnie pokroić, ale nie za grubo. Gdy wywar jest gotowy, dodać marchew, seler i por i gotować 5 minut. Potem dodać pokrojone najlepiej w kostkę ziemniaki, dodać przyprawy i dalej gotować 5 minut.
Krok 3 - Cukinio - kapuśniak z nutką rabarbaru foto
Na koniec wsypać pokrojoną kapustę, cukinię, rabarbar oraz posiekane natki i koper. Zupę gotować do miękkości warzyw, a potem w razie konieczności jeszcze doprawić.
Krok 4 - Cukinio - kapuśniak z nutką rabarbaru foto
Śmietanę zahartować wlewając do niej trochę zupy, wymieszać i wlać do zupy po czym wymieszać.
Krok 5 - Cukinio - kapuśniak z nutką rabarbaru foto
Gotową zupę nalewać do miseczek lub na talerze.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Adamorek 02.10.2013 22:31
ciekawy ten przepis
Katarzyna/kate1980 02.10.2013 21:02
świetny pomysł z tym rabarbarem

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat