cukinie z miętowym farszem mięsnym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukinie młode

    2 szt
  • cebula

    1 szt
  • papryka czerwona

    10 dkg
  • oliwa

  • mięso mielone drobiowe

    30 dkg
  • jajko

    1 szt
  • czosnek

    2 łyżki
  • mięta posiekana

    2 łyżki
  • sól

  • pieprz

  • mozzarella

    10 dkg
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    3 łyżki
  • oliwki

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Warzywa myjemy i osuszamy.Z cukinii odcinamy końce przekrajamy je wzdłuż na połówki i wydrążamy część miąższu.Obraną cebulę oraz oczyszczoną z pestek paprykę kroimy w drobną kostkę i szklimy na oliwie,dodajemy posiekany miąższ z cukini i smażymy razem 5 min aż odparuje większość płynu.Podsmażone warzywa studzimy i dodajemy do mielonego mięsa,następnie do farszu wbijamy jajko i wsypujemy bułkę tartą,całość doprawiamy zmiażdżonym czosnkiem,miętą solą oraz pieprzem.Masę dokładnie wyrabiamy i nakładamy do wydrążonych cukinii.Faszerowane cukinie układamy w brytfannie podlewamy wodą,wierzch posypujemy pokrojonymi oliwkami i przykrywamy plasterkami mozzarelli.Wstawiamy do piekarnika na 180 stopni i zapiekamy 30 min.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Łucja 04.02.2013 22:04
uwielbiam takie dania :)
olkaaa 03.01.2012 07:53
bardzo ciekawe połączenie
dorotka0000025 13.09.2011 22:46
pycha
dorotka0000025 13.09.2011 22:46
pycha
dorotka0000025 13.09.2011 22:46
pycha
Krystyna32 23.04.2011 11:16
pyszne
suzana 12.04.2011 17:09
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat