Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cukinianki

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukinia 1 szklanka
cukier 1 łyżka
galaretka agrestowa 1/2 opakowania
cytryna 1 sztuka
Ciasto:
mąka tortowa 2,5 szklanki
mleko ciepłe 1/2 szklanki
cukier 1/4 szklanki
sól 1 szczypta
palma 1/4 kostki
jajko 1 sztuka
drożdże świeże 25 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Cukinianki

Kroki postępowania

1
Cukinię obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, odcisnąć sok. Odmierzyć 1 szklankę miąższu cukinii i przełożyć go do garnka, dodać łyżkę cukru. Gotować, mieszając od czasu do czasu, ok. 5 minut.
Krok 1 - Cukinianki foto
2
Garnek z cukinią zdjąć z ognia. Do cukinii dodać sok wyciśnięty z całej cytryny, wsypać galaretkę.
Krok 2 - Cukinianki foto
3
Mieszać tak długo, aż galaretka się rozpuści.
Krok 3 - Cukinianki foto
4
Masę ostudzić, a następnie odcedzić (sok można wypić).
Krok 4 - Cukinianki foto
5
Ciasto: Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem 1 łyżeczki cukru, zostawić do wyrośnięcia.
Krok 5 - Cukinianki foto
6
Palmę roztopić i przestudzić.
Krok 6 - Cukinianki foto
7
Mąkę wymieszać z solą i cukrem.
Krok 7 - Cukinianki foto
8
Dodać do tego jajko, palmę i rozczyn drożdżowy.
Krok 8 - Cukinianki foto
9
Wszystko wymieszać, zagnieść gładkie ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 9 - Cukinianki foto
10
Wyrośnięte ciasto podzielić na 7-8 części. Każdą część spłaszczyć w dłoniach w podłużny placuszek. Na każdym umieścić po trochu cukiniowej masy.
Krok 10 - Cukinianki foto
11
Złączyć brzegi, uformować podłużne bułeczki. Kłaść je na natłuszczoną blachę.
Krok 11 - Cukinianki foto
12
Piec w 180 stopniach przez 25-30 minut (aż się ładnie zrumienią). Jeszcze ciepłe bułeczki polukrować.
Krok 12 - Cukinianki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

hahanka 21.08.2013 19:54
świetny przepis
malaczarna23 14.11.2012 10:20
rewelacja
Juleczka20 26.10.2012 11:14
wyśmienite bułeczki
Sroczka 23.09.2012 23:15
Rewelacyjne. Z chęcią zjadłabym jedną.
Aleksandraa 31.08.2012 15:51
ale bomba :) o takich bułeczkach jeszcze nie słyszałam :) he zaintrygowały mnie
Habibi 23.08.2012 15:54
Kiedyś nadziewałam bułeczki cukinią, jednak nieco inaczej przygotowaną - ale te są cudne :)))
Ela15 22.08.2012 09:41
ciekawy przepis
kamyk 15.08.2012 18:32
chętnie bym spróbował
Pietruszka 12.08.2012 10:45
niesamowite, wyglądają bardzo, bardzo smacznie
Mati13 10.08.2012 18:04
nietypowy przepis, podoba mi sie
Mati13 10.08.2012 18:04
nietypowy przepis, podoba mi sie
Katarzyna/kate1980 09.08.2012 23:05
popieram świetny przepis
Ewa6274879 09.08.2012 22:53
Świetny przepis! Na słodko jeszcze nigdy nie jadłam cukinii i chętnie zrobię takie bułeczki!
BeataJ 09.08.2012 22:37
rewelacyjny pomysł
Misiabe 09.08.2012 20:39
Rewelacja!
katarzyna124 09.08.2012 20:14
bardzo ciekawy przepis, akurat mam zapas cukinii:)
Mysiunia 09.08.2012 19:12
Pomysł bombowy! Z przyjemnością obejrzałam wszystkie zdjęcia :) Mam na nie ochotę :)
Zdzisław 09.08.2012 18:47
oj, ale pomysł na cukinię
Aneta41 09.08.2012 18:31
trochę roboty przy nich ale wynik zaskakujący

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak