"Cukiniaki "

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1,5 szklanki
  • mleko

    150 ml
  • drożdże

    4 dag
  • margaryna

    5 dag
  • ocet

    1 łyżeczka
  • jajko

    1 sztuka
  • sól

    1 szczypta
  • cukier

    1 łyżeczka
  • cebula

    1 sztuka
  • cukinia

    0,5 sztuki
  • sól

  • Kucharek przyprawa uniwersalna

  • olej

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - "Cukiniaki " foto
Przygotowujemy farsz. Cebulę siekamy w półplasterki, cukinię kroimy w cienkie paski.
Krok 2 - "Cukiniaki " foto
Na patelni rozgrzewamy olej i podduszamy na nim cebulę, gdy będzie miękka, dodajemy cukinię i podduszamy razem, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i Kucharkiem, a następnie odsączamy na sitku z nadmiaru oleju.
Krok 3 - "Cukiniaki " foto
Przygotowujemy rozczyn drożdżowy z drożdży, mleka i cukru, odstawiam do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy do niej sól, jajko, margarynę, ocet i wyrośnięte drożdże, wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.
Krok 4 - "Cukiniaki " foto
Gdy ciasto wyrośnie formujemy z niego wałek, rozwałkowujemy go, układamy na nim farsz i sklejamy na kształt rulonu. Rulon kroimy na kawałki, każdy z nich układamy na blaszce, odstawiamy do wyrośnięcia i pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 20 minut.
Krok 5 - "Cukiniaki " foto
Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (21)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ben-ka 21.11.2015 13:34
Pomysł świetny, bardzo mi się podoba.
Madzai 03.09.2015 11:07
super pomysł na cukinie
olkaaa 05.03.2014 07:43
ciekawy przepis
borgia 17.09.2012 22:25
Właśnie siedzę w tym cukiniowym wątku i pokazuję Połówce Bo ma właśnie czas) co chcę zrobić. No i będzie robione... :).
stokrotka 16.09.2012 14:22
aż ślinka cieknie
Justyna28 15.09.2012 19:44
pysznie wyglądają:)
Faustyna 05.09.2012 13:40
bardzo ciekawy przepis! Alternatywa dla tradycyjnych pasztecików czy drożdżówek na ostro.
eliza135 04.09.2012 08:21
wyglądają apetycznie
Justa32 30.08.2012 16:01
To coś dla mnie!!!
SYLKA 29.08.2012 20:18
przepis super i to tlo na zdjeciu

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat