Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cukinia z jajkiem

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

cebula 1 mała sztuka
masło 25 g
czosnek 3 ząbki
papryczka chili 1/2 sztuki
cukinia 1/2 sztuki
sól do smaku
Zioła prowansalskie suszone Prymat 2 łyżeczki
curry 2 szczypty
jajko 2 sztuki
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Cukinia z jajkiem

Kroki postępowania

1
Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na maśle.
Krok 1 - Cukinia z jajkiem foto
2
Czosnek obrać, pokroić w plasterki, dodać do cebuli.
Krok 2 - Cukinia z jajkiem foto
3
Papryczkę drobno posiekać, dodać do cebuli z czosnkiem. Wszystko razem chwilę podsmażać.
Krok 3 - Cukinia z jajkiem foto
4
Cukinię umyć, pokroić w ćwierć plasterki, dodać do cebuli. Dodać też trochę soli, curry i zioła. Smażyć razem kilka minut, aż cukinia zacznie mięknąć (ma pozostać lekko chrupiąca).
Krok 4 - Cukinia z jajkiem foto
5
Na drugiej patelni rozgrzać olej, delikatnie wbić jajka. Smażyć na małym ogniu cały czas polewając gorącym olejem z patelni.
Krok 5 - Cukinia z jajkiem foto
6
Cukinię podzielić na porcje. Na każdej porcji ułożyć po jednym jajku, lekko oprószyć solą.
Krok 6 - Cukinia z jajkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

luna76 13.10.2014 18:41
uwielbiam cukinie, Twoja wygląda wspaniale :)
Zdzisław 13.10.2014 17:13
dla mnie smaczne danie podano
Aleksandra/Olcia 13.10.2014 11:51
ooo to coś dla mnie
gosia56 13.10.2014 09:58
na pewno pyszne;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak