Cukinia w zalewie z curry

Cukinia w zalewie z curry

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cebula

    2 sztuki
  • sól

    1 łyżka
  • Przyprawa curry orientalna Prymat

    2 łyżeczki
  • Zalewa:

    . .
  • woda

    2 szklanki
  • ocet

    1 szklanka
  • cukier

    1 szklanka
  • Gorczyca biała cała Prymat

    1 łyżka
  • ziele angielskie

    5 ziaren
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    1 łyżeczka
  • cukinia

    2 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cukinie pokroić na około centymetrowe plastry, a cebule w półkrążki. Zasypać solą i curry, odstawić na godzinę.

Do garnka wlać wodę, ocet, dodać cukier, gorczycę, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Zagotować.
Zalać zalewą odstaną cukinię i przemieszać. Do wyparzonych słoików nakładać cukinię z cebulką, następnie zalewać powstałą zalewą. Odstawiamy na szafkę, stawiając słoiczki na dekielkach czyli do góry dnem. Kiedy słoiczki już całkowicie ostygną, wkładamy do dużego garnka z wyłożonym dnem ściereczką i zalewamy wodą do 2/3 wysokości. Stawiamy na gazie i gotujemy do momentu pojawienia się bąbelków. Następnie wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia. Zimne słoiczki przenosimy w chłodne i ciemne miejsce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Mati13 13.09.2013 12:06
bardzo dobry pomysł :) wykorzystam :)
Magula 12.09.2013 13:54
Fajny przepis na cukinię do słoików

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat