Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cukinia w sosie bananowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukinia 1,5 kg
olej 5 łyżeczek
wywar warzywny 0,5 L
cebula 1 szt
banan 3 szt
śmietana gęsta 5 łyżek
mąka pszenna 1 lyżka
Przyprawa curry orientalna Prymat 1 lyżeczka
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
szynka 10 dag
natka pietruszki 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Cukinia w sosie bananowym

Cukienie umyć, obrać, wydrążyć z pestek i pokroić w kostke ok 2cm, oprószyć solą i usmażyć partiami na oleju, tak by była miękka,ale nie rozpadająca się. Cukinię ułożyć w ogniotrwałym półmisku. Cebule drobno posiekać w kostke, dodac do wywaru i razem z dwoma startymi na tarce bananami gotować 10 minut. Z mąki i śmietany przygotować zawiesine (jeżeli sos nie jest gładki należy go zmiksować), którą należy dodać do sosu i zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem, curry i wrzucić 3 banana pokrojonego w plasterki. Sosem polac cukinię, posypać paskami szynki, i zapiec w piekarniku. Po wyjęciu posypac zielona pietruszką. Podawać jako gorącą zakąske lub jako drugie danie

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak