Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cukinia po syczuańsku

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukinia 400 g
pomidor 1 szt
ząbki czosnku 2 szt
sól
olej arachidowy 3 łyżki
sos sojowy 1 łyżka
cukier 1 łyżeczka
sambal oelek 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Cukinia po syczuańsku

Pomidora sparzyłem, usunąłem trzpień, pokroiłem w paski. Czosnek rozgniotłem.
Cukinię po umyciu pokroiłem w słupki, grube na 1 cm i długie na ok. 4 cm.
Kawałki cukinii lekko posoliłem, mieszając smażyłem w woku na 2 łyżkach oleju arachidowego 6-8 minut, a gdy się usmażyły odsunąłem na brzeg woka.

Na pozostałym oleju podsmażyłem pomidora razem z czosnkiem, wymieszałem z cukinią.
Mocno doprawiłem solą, sosem sojowym, cukrem i pastą chili.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sezamek 16.04.2016 20:39
Dekoracja bardzo ładna
bertpvd 16.04.2016 19:46
super przepis
Mama niejadka 16.04.2016 19:09
Pyszna cukinia

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak